67 сигнала за проблеми на територията на община Русе е получила през юли Регионалната инспекция по околната среда и водите, показва справка за дейността й. Прави впечатление увеличеният брой на оплаквания, свързани с горене на контейнери и сметища, отчитат от службата. Сред дежурните жалби място намират неприятните миризми, нерегламентираните сметища, нетипично оцветявания на води и животни в безпомощно състояние.
Със 76 предписания за отстраняване на констатирани нарушения са приключили извършените през месеца 185 проверки. Освен това екоинспекцията е съставила 19 акта и 12 наказателни постановления, с които са наложени глоби за 14 200 лева. Най-много са санкциите за незаконни сметища.
Подпалването на гори и защитени територии е  престъпление, а при доказване на вина извършителите могат да получат в единия случай до 8 години затвор, а в другия - до 10 години. За това алармира полицията в контекста на стартиралия ловен сезон и сезонът, който е характерен с трудните за овладяване пожари особено в гористи местности, какъвто случай беляза уикенда с пламналата акациева гора край Бъзън. 
При предизвикан пожар от ловци се спира ловуването в същия ловностопански район. Особено внимание се обръща на гоначите, които използват пиратки за подкарване на дивеча към направените засади, както и на стрелците, които използват трасиращи патрони. И в двата случая трябва да се спазват мерките за безопасната им употреба, напомнят от МВР.