Русенските хотели и другите места за настаняване живват през юни и утрояват приходите от нощувки спрямо май, но оборотите им остават далеч от миналогодишните, показват данните на националната статистика. Спадът в сравнение със същия месец на миналата година възлиза на 69%, при 89% през май и 94% през април. Първите два месеца от кризата бяха катастрофални за русенския туризъм и хотелите обслужваха средно по 1-2 човека на ден.
През юни в Русе са отседнали 3940 туристи, при 12 485 за същия месец на предходната година. Приходите от нощувки възлизат на 291 хил. лева, при 939 хил. лева през юни 2019 г. За целия месец се отчитат гостувания на 326 чуждестранни граждани, докато миналата година те са били 13 пъти повече -  4366.
Както „Утро“ писа, през април и май доста места за настаняване в областта бяха затворили поради очакваната липса на клиенти. През юни работят вече почти всички - 48 от съществуващите 56. Всичко 6018 нощувки прави средно по 4,18 клиенти на денонощие, така че за повечето хотели месецът вероятно отново е приключил с финансова загуба. 
През юни легловата база е била запълнена едва 10%, тоест всяко легло се е ползвало средно по веднъж на 10 дни. Ситуацията за следващите месеци едва ли ще е много по-добра и по всичко изглежда, че хотелиерството ще бъде сред най-губещите бизнеси през тази епидемична година.