Стотици русенски почитатели на оперното изкуство дочакаха своя възхитителен подарък - постановката „Набуко“, с която екипът на русенския музикален театър постави изразителна точка на необичайния и драматичен откъм обстоятелства артистичен сезон. Очевидно привлечени от анонса, че входът за спектакъла на открито е напълно безплатен, към ценителите и постоянната публика на операта се присъединиха и хора, водени от любопитство и от желание за нещо различно от горещите полупусти русенски улици и пиенето на студена бира. Фактът, че повечето от тях останаха до края на спектакъла - в това число и множество невръстни дечица, част от които бяха вперили занемяли погледи в сцената - е оптимистичен. И операта би могла да се надява, че за наесен в салона ще влязат и доста нови почитатели. 
Представлението „под звездите“ започна с встъпителни думи на директора на операта Иван Кюркчиев и зам.-кмета Енчо Енчев. Кюркчиев толкова се вълнуваше от това, че артистите отново имат своя шанс за високопрофесионална изява - след коронавирусната карантина и след печалния пожар, изпепелил сцената, - че обърка християнския празник в четвъртък Преображение с Възкресение. Но за солистите, оркестъра и хора постановката на „Набуко“ върху покрития фонтан пред операта си беше наистина едно истинско възкресение. Всички толкова професионално и тъй всеотдайно се отнесоха към режисьорските задачи и превъплъщенията си на импровизираната сцена, че покориха зрителите, които аплодираха след всяка ария, дует, терцет и квартет. С аплодисменти бе посрещнат и изпратен хорът, изпълнил мощно една от музикалните емблеми на „Набуко“ - песента на поробените евреи „Va pensiero“, овации получи и баритонът Венцеслав Анастасов, за когото ролята на Навухудоносор е една от коронните му. В тази русенска постановка, дело на Аделаида Якимова-Фурнаджиева, той се появи величествено, възседнал кон - така и кобилката Саманта също записа името си в аналите на Русенската опера. 
На финала публиката дълго не искаше да пусне артистите да си тръгнат. Поклоните на блестящо справилите се с ролите си Владислава Гарвалова, Момчил Миланов, Петър Костов, Петя Цонева, Теодора Чукурска, Стоян Стоянджов, Иван Пенчев бяха сподирени от ръкопляскания. За малко обявяването на поднесените след спектакъла цветя щеше да се превърне в досадно „камъче в обувката“. При съобщаването на цветята от партия ГЕРБ целият площад се огласи от мощно дюдюкане - а то печално съвпадна с излизането за поклон на един от солистите. Останалите изчакаха гласът „зад кадър“ да обяви всички цветни поздрави и се поклониха след тях. Специални адмирации заслужиха също и музикантите от оркестъра и най-вече главният диригент Димитър Косев, постигнал удивителен синхрон със солистите и хора, въпреки разстоянието от оркестровата „яма“ в градинката до самата сцена. 
Русенци не бързаха да се разотиват, но бяха изпълнени с надежда от думите на зам.-кмета Енчев, който увери, че през следващия сезон предстоят още много съвместни продукции на общината и операта „под звездите“.