- Г-н Григоров, вече 5 месеца темата за коронавирусът присъства в ежедневието ни. Едва през последните седмици обаче заразата сякаш се разпростря и стигна до повече хора, като особено осезаемо това се вижда в Русе и областта. На какво се дължи това според вас?
- Наистина през последните няколко седмици Ковид-19 се разпространява много по-бързо, отколкото когато беше първоначално регистриран. Но това е тенденция, която е валидна не само за Русе и региона, но и за цялата страна, а както виждате и в световен мащаб. От началото на пандемията най-много случаи на коронавирус в областта бяха регистрирани в края на миналия месец. Тогава само за три дни в периода от 29 до 31 юли бяха констатирани 72 случая. Ситуацията беше наистина притеснителна, защото 66 от положителните проби бяха при обитатели на дом за стари хора „Възраждане“. Сами разбирате, че се касае предимно за хора, които са между 70 и 90 години, а това от своя страна постави множество въпроси затова как ще протече болестта. Имаше опасност по-голямата част от тях да се нуждаят от болнично лечение, което 
при всички случаи щеше да постави под въпрос възможностите на лечебните заведения в региона 
- имам предвид чисто кадрово, тъй като медицинските екипи щяха да се натоварят изключително много и то внезапно. Но въпреки това заедно с всички институции от Областния оперативен щаб за борба с коронавируса успяхме да намерим най-оптималното решение.
Не мога да дам конкретен отговор относно причината за по-бързото разпространение на вируса, но със сигурност това се дължи и на по-разхлабените мерки. Все пак няма как да се прави съпоставка между ограниченията през периода на извънредното положение и сега, когато се намираме в извънредна епидемична обстановка. Въпреки това, за да успеем максимално да ограничим новите случаи, призовавам всеки да продължи са спазва основните правила за дезинфекция, дистанция и дисциплина. Ако е възможно нека струпванията на хора на едно място да се избягват.
- Вие се поставихте в изолация по собствена воля заради контактите си със заразения кмет на Русе Пенчо Милков, а впоследствие се оказа, че не сте инфектиран. Обмисляхте ли обаче сценарии какво щеше да се случи, ако бяхте засегнат от коронавируса и имахте ли притеснения за здравето си и това на близките си?
- Разбира се, 
като всеки нормален човек се притеснявах както за себе си, така и за близките си, 
но не по-малко и за хората, с които работя. Още на 28 февруари сформирах разширен кризисен щаб във връзка със заплахата, породена от заболяването. В него включих всички институции от областта, имащи отношение по проблема. Веднага след като на 13 март беше обявено извънредно положение в България отново събрах както кризисния щаб, така и целия екип на Областна администрация и възложих на всеки един от тях, тъй като всеки е специалист в различна сфера, да обмисли варианти как да реагираме в така създалата се ситуация. Тогава за пореден път се убедих в професионализма на екипа, с който работя. В рамките на 24 часа всеки от тях беше готов със свое собствено становище, но това, което ме накара да се зарадвам в този тежък момент беше, че както институциите, така и служителите на ръководената от мен администрация показаха екипност и работеха като един отбор. 
Макар да е имало определени противоречия по някои въпроси, то всеки съумяваше да аргументира своите виждания
Всичко това го казвам не с цел да изтъкна колко добре функционират държавната и местна власт в Русе, а за да подчертая, че вярвам на екипа си. Така че дори да нямах физическата възможност да работя от вкъщи или болница, ако ми се беше наложило, то аз бях напълно сигурен в това, че дори без мен там има хора, които ще направят всичко по силите си и няма да допуснат администрацията да забуксува. За щастие при мен всичко беше добре и резултатът от теста ми за Ковид-19 беше отрицателен, но въпреки това като контактен на кмета Милков трябваше да остана под домашна карантина, така че може да се каже, че работех дистанционно от вкъщи. Ежедневно се чувах както с колегите от Областна администрация, така и с институциите на национално и регионално ниво. Поддържахме постоянен контакт и дори за момент не спрях да следя отблизо целия процес. Разработили сме и различни сценарии, така че ако някои от експертите се разболее, то това да не попречи по никакъв начин на цялостната работа на институцията. 
- Възможно ли е наистина човек да е ефективен, докато работи от дома си?
- Интересен въпрос... Може би за сферата на администрацията и на услугите това е постижимо, но за реалната икономика поне на този етап е невъзможно. Да, аз имах възможността да работя не по-малко ефективно отколкото през останалото време, но примерно един работник на строеж няма как да изпълни задълженията си. Работата от вкъщи или от други места, но не на работното място, е възможна, но за хората, заети най-вече в сферата на услугите, както и частично за администрациите. За съжаление в реалния сектор това е непостижимо. Всъщност, ако се замислим, 
преди настоящата криза дори там, където беше възможно, изнесеното работно място звучеше по-скоро като сюжет от бъдещето, 
но ето, че успяхме изключително бързо да се приспособим и да започнем да работим и по този начин. 
- Особено много коментари в последните дни предизвика разпространението на вируса в дома за стари хора „Възраждане“, заради което социалният министър Деница Сачева дори изиска доклад във връзка с изказванията, че Община Русе е подценила ситуацията и е допуснала заразата. Вие как оценявате ситуацията и виждате ли ненавреме взети мерки?
- Напълно нормално е да има засилен интерес от страна на обществеността. Хората се вълнуват от подобни теми, защото виждайки внезапно един голям брой заразени, те се опасяват както за здравето на близките си, така и за себе си. Знаете, че в момента по указания на Върховната административна прокуратура Окръжната прокуратура в Русе е образувала прокурорска преписка, по която е разпоредена проверка, касаеща констатирани случаи на заразени с Ковид-19 ползватели на социална услуга в дома за стари хора. Прокурор от Административния отдел на Окръжна прокуратура е възложил проверката на Регионалната здравна инспекция. Предстои в срок от 15 дни да бъдат установени причините за разпространението на епидемията в дома и предприетите мерки за нейното ограничаване. Понастоящем няма как да коментирам повече. Веднага след като бъде изготвен доклада, обществеността ще бъде запозната.
Лично аз се надявам да са спазени всички необходими мерки. Вярвам в компетентността на институциите. 
Бих искал да изкажа благодарност на Окръжната прокуратура, защото от възникването на епидемичната обстановка в региона като председател на Областния оперативен щаб съм в постоянен контакт с тях и непрекъснато обсъждаме действията, които трябва да бъдат предприемани. 
- С обявяване на извънредното положение на 13 март вие бяхте пряко ангажиран с противоепидемичните мерки, които се вземат, за да се ограничи разпространението на коварния нов вирус, макар че в Русе инфектирани нямаше. Днес от основните рестрикции няма следа, но броят на болните расте. Коя от двете ситуации е по-трудна за вас и защо?
- Със сигурност за всеки един от нас в чисто психологичен план работата в условията на извънредно положение е изключително натоварваща. Но аз бях по-спокоен, когато мерките бяха по-строги, защото така опасността за хората беше по-малко. От друга страна сега вече няма нужда от толкова строго ограничения, защото по информация от министъра на здравеопазването болниците разполагат с необходима апаратура и имат достатъчно легла в интензивните отделения, т.е. 
вече сме подготвени да реагираме в една по-тежка ситуация без да се налага да стопираме икономиката
Все пак от управленска гледна точка на първо място трябва да поставим здравето на хората, но също така трябва да помислим и за техните доходи. В тази връзка правителството прави всички възможно да подпомогне гражданите за по-лесно излизане от създалата се икономическа ситуация. Затова и аз подкрепям виждането, че всеки от нас трябва да прояви разбиране, да спазва наложените ограничения, да ограничи социалните си контакти и по този начин да спомогне за неразпространението на заболяването, както и за нормалното функциониране на икономиката.
- А смятате ли, че Ковид-кризата пренасочи усилията на Областна администрация, които можеха да бъдат впрегнати в други направления? 
- Категорично служителите на Областна администрация са по-натоварени. Една немалка част от тях все още не могат да ползват годишните си отпуски, но това по никакъв начин не е намалило обема на извършваната работа и най-вече обслужването на гражданите. Знаете, че сред най-търсените услуги от областните администрации е изготвянето на заверки-апостили за различни документи като най-вече става дума за актове за раждане, както и удостоверения за семейно положение и за наследници. От началото на годината до сега са издадени 790 такива документа, като от въвеждането на извънредното положение до ден днешен техният брой е 415. Също така общият брой на издадените документи от страна на Областната управа от 13-ти март до днес е 1403, като 882 са от началото на извънредното положение. Сред тях са и множество удостоверения за обстоятелствени проверки и реституционни претенции. Всичко това показва, че обслужването на гражданите от страна на администрацията с нищо не се е влошило. Експертите се стараят за максимално бърза подготовка на документите и повечето от заявените услуги в Областна администрация Русе стават готови още същия ден. Отделно от началото на годината е осъществен административен контрол на 869 решения на Общинските съвети от региона.
- Както във всяка област, така и в Русе беше сформиран областен щаб за справяне с кризата. Разкажете накратко за неговата дейност - кога и по какви причини заседава, какво зависи от неговата воля и решения?
- Всички от Областния оперативен щаб сме в постоянен контакт. Дори да не се съберем в разширен състав, пак сме изградили такава система на работа, че всеки от нас да разполага с най-актуалните данни и да знае какво възнамеряват да предприемат останалите институции. Координацията е наистина доста добра. На практика от нас и най-вече 
от Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция на МВР зависи най-вече цялостния контрол по спазването на противоепидемичните мерки
Друга съществена функция на щаба е да дава постоянно информация за разпространението на вируса на територията на региона и това се прави по един наистина изключително точен и коректен начин, така че от една страна хората да бъдат информирани, а от друга да не се всява излишна паника. Ежедневно даваме информация към представителите на медиите, а също така и публикуване на сайта на Областна администрация Русе в раздел „Новини“ актуалната епидемична обстановка. Също така ако се наложи промяна в някои от мерките, щабът е структурата, която решава какво трябва да бъде предприето в областта.
- Смятате ли, че предстои повторно затягане на противоепидемичните мерки и в каква насока биха се изразявали?
- Не мога да бъда напълно сигурен, но както и преди няколко дни премиерът заяви, че повече няма да бъдат налагани толкова рестриктивни ограничения, защото болниците са в състояние да издържат. Пак казвам важно е всеки от нас да прояви лична отговорност - да спазва указанията и при първи симптоми незабавно да потърси лекарска помощ. Нека дадем пример на останалите.
- Вие самият какви ограничения сте въвел за себе си и семейството си и спазвате задължително покрай кризата с Ковид-19?
- Както аз, така и всички от семейството ми спазваме нужната дисциплина и 
това, което липсва, за съжаление, е възможността да се събирам с приятели вкъщи
Сега съм преустановил такива срещи. 
- Какво бихте посъветвали хората по темата с коронавируса - в какъв аспект да насочат вниманието си и кое не трябва да подценяват?
- Всеки, който почувства някакви симптоми като кашлица, задух, загубва на вкус и обоняние, повишена температура, трябва веднага да се обърне към личния си лекар и ако той прецени, да го насочи за тест за коронавирус. Не бива да се подценява ситуацията. Бъдейки отговорни към личното си здраве, сме отговорни и към останалите хора, с които контактуваме. 
- Как гледате на „съпротивата“, която отказва да признае съществуването на Ковид-19, цитирането на конспиративни теории и чисто подигравателни коментари, според които значимостта на заразата е изкуствено завишена и обществото е в плен на манипулация?
- Все пак сме намираме в обстановка, която е напълно непозната за всички ни. В най-новата история на България за първи път се обявява извънредно положение. Считам за допустимо част от хората да са толкова притеснени, че да се поддат на напрежението и дори да повярват в подобни конспиративни теории. Но по никакъв начин не мога да приема подценяването на заплахата на коронавируса. Това кой в какво ще вярва е въпрос на личен избор, но коронавирусът е реална заплаха и всеки трябва да разбере това.