С призив за съдействие от страна на медицински сестри, фелдшери и здравни работници се обърна ръководството на Община Русе във връзка с тежката ситуация засегнатия от коронавирус дом за възрастни хора „Възраждане“. Това бе темата на срещата на и.д кмета Енчо Енчев и и.д. директора на „Хуманитарни дейности“ Катя Петрова с медицински кадри.
Персоналът към този момент е недостатъчен, за да покрие всички нужди на потребителите на социалната услуга, изтъкна Енчев и припомни, че подкрепа вече е получена от страна на факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ на Русенския университет и БЧК, но призова за допълнително съдействие.
Четвъртият етаж на дома е предназначен за възрастните с положителна проба за коронавирус, но нямат симптоми и се чувстват добре. На втория и третия етаж са тези с отрицателни резултати. Част от потребителите са настанени в общинската вила „Липник“, а тези, които са на балнично лечение, ще бъдат настанени на третия етаж в дом „Възраждане“ след изписването им.
Това води до разкъсването на медицинския персонал. В дома, както и във вилата минава редовна визитация на д-р Христо Метев и екипа му от Белодробната болница.
В дома няма нови заразени. Очаква се в края на другата седмица да излязат резултатите от проверката как се е стигнало до пламването на това огнище с 91 инфектирани, възложена от прокуратурата на Регионалната здравна инспекция.