Настоящият председател на Русенския районен съд Пламен Ченджиев, чийто първи мандат изтече и от 31 юли се води изпълняващ функциите ръководител, както и колегите му Елена Балджиева и Мирослав Йорданов са тримата кандидати да оглавят Районния съд, става ясно от сайта на Висшия съдебен съвет /ВСС/, който обяви конкурс за управленския пост в средата на юни. Любопитен факт е, че и сега, и преди 5 години двама от кандидатите са едни и същи - Ченджиев и Балджиева. Йорданов, който през 2017 година участва в конкурса за избор на членове на ВСС и бе номиниран за „Съдия на годината“, се включва в надпреварата за пръв път. Засега не е ясно кога ще се проведе гласуването за нов председател.
Ченджиев е възпитаник на Математическата гимназия, която завършва през 1982 година, а 10 години по-късно получава и юридическата си диплома от Софийски университет. Година по-късно започва трудовия си стаж като младши съдия. От 1998 до 2004 година сменя тогата и практикува като адвокат, след което се връща в Съдебната палата и става съдия-изпълнител, като е бил и ръководител на съдебно-изпълнителната служба в Районния съд. 5 години е бил заместник-председател на съд, а през 2015 година с 18 гласа „за“ и 4 „против“ зае ръководното място. В концепцията си пред ВСС Ченджиев подчертава бързото и качествено правосъдие, с което се отличава съдът.
Другият кандидат в конкурса - Балджиева, също е възпитаник на Математическата гимназия, която завършва през 1990 година. Образованието си продължава в Русенски университет, където придобива две магистърски специалности - по автоматика и право, а в Свищов се дипломира и като магистър по икономика. Професионалната си кариера започва през 1998 година в Инспекцията по труда, където няколко месеца работи като юрисконсулт, след което до 2006 година е следовател. Оттогава до днес е съдия в Районния съд.
Йорданов също е част от състава на съда от 2006 година. Кариерата си започва през 1997 година като помощник-следовател, а 2 години по-късно става следовател. Юридическото си образование завършва в Русенски университет. Самият той се описва като енергичен и деен човек, като посочва, че е бил член на училищното настоятелство на СОУ „Христо Ботев“, където се е включвал в организацията на множество обществени мероприятия. Отчита още, че е бил подкрепен от над 200 свои колеги в конкурса за член на ВСС, посочва и опита си като асистент по наказателно право в РУ. В своята концепция магистратът посочва, че гражданите трябва да ползват централния вход на Съдебната палата, тъй като достъпът в момента се осъществява всъщност от една врата, която трябва да поеме целия поток от посетители, а това води до опашки и струпвания.