Следобедните часове са най-подходящи за смяна на изтичащите лични карти, сочат наблюденията на служителите на съответната служба в ОД на МВР. Традиционните августовски опашки, които набъбват и заради работещите в чужбина и прибиращи се в отпуск русенци, се натрупват в сутрешните часове. След 13-14 часа е доста по-спокойно.
„Работят 3 гишета по прием на документи и 2 гишета за връчване на готови документи. Ако няма хора за получаване на документи, тези гишета също приемат заявления, за да може гражданите да се обслужват по-бързо. Работим без почивка от 8.30 до 17.30 ч, прави се прекъсване само за дезинфекция“, обясни началникът на отдел „Български документи за самоличност“ в ОД на МВР-Русе Анета Бежанова.
Обработката на заявленията отнема около 5 минути, понякога в един ден през гишетата минават около 200 души. Таксите трябва да бъдат или платени предварително клон на банка, Изипей или в пощенски клон, може да се ползва и постерминала в полицията. Банковият клон в сградата на ОД на МВР вече не работи, но ако все пак някой не е успял да плати, документите му се приемат, а той носи допълнително платежното, без да чака.
Друго улеснение е, че независимо от адреса, на който живеят гражданите, те могат да подават заявления и в районните управления в Бяла, Две могили, Сливо поле и Ветово. Там има възможност едновременно да се вадят както лични карти и паспорти, така и шофьорски книжки. В Русе няма тава техническа възможност и затова се налага за нови шофьорски книжки да се ходи в КАТ, където работят пет гишета и също става бързо.