Чували ли сте за русенската фирма „Маргарит Ойл“? А за „Проалимент“? „Диги електроника“? „Карма къмпани“? А помните ли как преди няколко години излизаха възторжени репортажи как румънци масово регистрират фирми в Русе, защото у нас данъците били много по-ниски, а бизнес средата била перфектна? Между двете има пряка връзка. Уви, това не са някакви румънски компании, дошли да инвестират мощно у нас. Те наистина са регистрирали тук някакви дружества, но само за да източват мощно ДДС.
От години НАП поддържа регистър на длъжниците, които имат задължения в големи размери, но нямат имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки. Такива дългове са на практика безнадеждни, най-често приходната агенция си ги води отчет само за да ги отпише сред изтичането на давностния срок.
Русенски фирми в списъка не липсват. Но както показа проверка на „Утро“, 8 от десетте най-големи длъжници на данъчните от нашия град са фирми на румънски граждани. Най-често собственикът на проблемната компания е изчезнал безследно или е някакъв бушон - и оттатък Дунав има хора, готови за 200-300 евро да подпишат какъвто им дадеш документ. Тези 8 длъжници са успели да източат от бюджета ни над 35 млн. лева. Вероятно има и множество други, облажили се с по-малки суми.
Най-големият длъжник на НАП-Русе - „Маргарит Ойл“ ЕООД, е на румънския гражданин Маргарит-Василе Богдан. Регистрира фирмата си през 2009 г. на площад „Средец“2, разбира се с регистрация и по ДДС. 2011 г. изчезва със сума от над 16 млн. лева. „Проалимент“, „Карма Къмпани“, „Еврогруп-66“ - ООД-та с капитал между 2 и 100 лева, завличат бюджета с по 5 млн. лева. Най-голямата вълна мошеници към Русе е от 2013-2015 година. Тези случаи явно не са достатъчна поука за инспекторите на НАП, които иначе преследват нашите търговци за неиздаден касов бон за 2 лева. През 2017 г. в регистъра е добавена „Супер Интертрейд“ на Дан Константин Неделя успяла да завлече 3,54 млн. лева. Последният случай е от февруари тази година - „Диги Електроника“ ООД с капитал 20 лева и едноличен собственик Георге Дику влиза в списъка на длъжниците с внушителните 5,3 млн. лева. Дали ще е последната? Ами... надали.