- Г-н Желев, как ще убедите русенци, че трябва да проявят търпение за това, че остават без топла вода през август?
- Русенци знаят, че такова голямо спиране се случва само ако е крайно наложително. Последният път беше преди около 4 години за подмяна на магистрален тръбопровод и по-големи компрометирани участъци. Сега причината е присъединяване на новоизграждащата се сероочистваща инсталация. Тя ще позволи както очистване на серните оксиди, така и улавяне в по-голяма степен на фините прахови частици. В резултат ще дишаме по-чист въздух.
- Това ще се отрази ли на цената на топлото?
- Правим всичко възможно да предлагаме и по-добра, и по-качествена услуга на достъпна цена. Влизането в експлоатация на сероочистващата инсталация няма да се отрази на цената, но ще подобри екологичните ни параметри. Освен сероочистваща инсталация ползваме алтернативно гориво заедно с въглищата - биомаса, което допълнително подобрява качеството на въздуха. Освен това започна монтажът на трите газови когенерации, които са огромна инвестиция отново в екология.
- Освен присъединяване на сероочистващата инсталация ще има ли и други ремонти?
- Да разбира се. Както всяка година проверяваме мрежата и подменяме компрометираните участъци.
- Това означава ли, че на 1 септември русенци ще имат топла вода?
- Може и по-рано. В момента строително монтажните работи вървят по график. Около 15 август ще кажем дали ще успеем да се справим и по-бързо и да изненадаме приятно русенци, като скъсим срока. Русе е красив европейски град и заслужава усилията, които полагаме за по-чист въздух и по качествена услуга. Искрено се надявам хората да ни разберат и да ни извинят за прекъсването, но искаме да повишим тяхната удовлетвореност. Мисля, че крайният резултат - около 50% по-малко вредни емисии показва нашите усилия и посоката, в която работим.