Фотоволтаична инсталация с 10 модула може да направи всяко домакинство напълно независимо от доставчиците на електроенергия, твърдят доставчици на слънчеви панели. Необходимо е първо да имате покрив, където да се направи монтажа и второ - да разполагате с около 9000 лева за началната инвестиция. Средногодишният добив от подобна централа възлиза на 3640 kWh с приблизително 65 лв. средномесечни печалби при работа само в светлата част на деня. 

Има възможност за инсталиране и на самостоятелен  поликристален модул с пълно оборудване - контролер, инвертор, акумулаторна батерия, устройство за дистанционно наблюдение от смартфон. Той струва 2800 лева с монтажа и дава средногодишно около 300 kWh. Това е достатъчно да се захранват приблизително 4 лампи, 1 телевизор, лаптоп, зарядни за телефони и други малки консуматори.
Разликата в цената между единичния панел и инсталацията идва от по-ниските общи разходи за конструкция, материали, монтаж и пуск в експлоатация на мини слънчивата централа.
И ако за домакинствата фотоволтаиците все още са екзотика, фирмите масово търсят спасение от скъпия ток в изграждане на собствени соларни централи. Поставянето на панели, генериращи електроенергия на заводските покриви вече се превръща в тенденция и от началото на годината в Русенско са заработили 5 централи със слънчева енергия, а са анонсирани и други. 
С ток от слънцето вече се снабдяват големи фирми като „Делта Текстил“, „Мегахим“, „Експрес Сервиз“. През март бе пусната в експлоатация централа на „Габровница 58“ в Бяла, а само преди месец - тази на производителя на авточасти „МТМ“ ООД.
Интересът на фирмите за преминаване към използването на ток собствено производство нарасна след миналогодишните проблеми с цената на свободния пазар на електроенергия, която месеци наред бе изключително скъпа или варираше в огромни граници, правещи точния разчет на разходите за енергия непредвидим. Принос за бума имат и ерепетата, които предлагат изгодни такива услуги чрез свои дъщерни дружества. Възможно е дори използването на ЕСКО схеми, така че компаниите могат да инвестират в енергоспестяващи технологии, без да влагат собствени средства, като изплащат централата с реализираните икономии. Разчетите показват, че инвестицията се възвръща за 7-9 години, а срокът за експлоатация е между 20 и 25 години.
Фирмите обясняват, че ще използват зеления ток за собствени нужди, като ще продават на пазара само излишъка, ако такъв има и цените в момента са изгодни. Моделът е коренно различен в сравнение с преди години, когато заради регулаторни промени фалира първата в Русе фотоволтаична централа на „Зита Солар“. Тогава енергийна борса все още нямаше и тя можеше да продават ток само при поискване от електросистемния оператор, което почти никога не се случваше в топлите слънчеви дни.