Мачовете от Шампионската лига и Лига Европа ще започнат с минута мълчание в памет на жертвите на пандемията на коронавирус, съобщиха от УЕФА.

Европейските клубни турнири, които бяха прекратени през март заради разпрлостранението на инфекцията с Covid-19,, ще се подновят в сряда.

Върху фланелките на всеки играч на избрания от него език ще бъде написана думата "Благодаря", което ще се превърне в символ на признание на заслугите на организаторите на турнирите за възстановяване на обичайния футболен живот. Всички мачове ще започнат с минута мълчание в памет на жертвите на пандемията.

"Радвам се, че Шампионската лига и Лига Европа се завръщат, но не трябва да забравяме хората, чиято отдаденост и лична саможертва ни дадоха възможност да започнем да играем отново", заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Той добави, че много футболисти и футболни клубове са взели активно участие в благотворителни акции, набирайки средства за осигуряване на медицински консумативи и продукти от първа необходимост за всички, които се нуждаят от тях.

"Футболната благодарност не може да се опише с думи. Този безпрецедентен период ни научи, че футболът наистина може да бъде важно средство за добри дела", каза Чеферин.