За нас винаги е чест и радост да се връщаме към корените на Военноморските сили - тук, в Русе, е техният дом и дори и флотският духов оркестър е заченат в Русе. Това каза вчера контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС в България. Той и негови колеги пристигнаха, за да положгат венец и цветя пред Паметника на моряка и да поставят началото на традиционните чествания на създаването на военното морячество в страната. 
За съжаление епидемиологичната обстановка ни наложи да редуцираме програмата за 141-ата ни годишнина, наложи се да отпадне и концерт-спектакълът на нашия оркестър, каза контраадмиралът. Той обаче подчерта, че военните оркестранти се готвят все пак да зарадват русенци с изпълнения на маршове, класически пиеси и джаз още тази есен. Кирил Михайлов изрази готовност и да откликне, ако от Професионалната гимназия по корабоводене покажат желание да гостуват на военните моряци и да се запознаят с тяхната мисия. Поддържаме много добри връзки с моряшките гимназии във Варна и Бургас, правим летни лагери по гребане и ветроходство и ще се радваме на сътрудничество с русенското училище, каза той. 
Преди церемонията пред Паметника на моряка на трима отличени военни моряци бяха връчени награди от областната и общинската управи. Първи и.д.кмет Енчо Енчев поздрави кап.III ранг Красен Терзиев, гл. старшина Стефан Овчаров и матрос Ивайло Николов, а след това това направи и областният управител Галин Григоров. Контраадмирал Михайлов връчи на Григоров и чрез Енчо Енчев - на кмета Пенчо Милков, почетни адмиралтейски грамоти. Областният върна жеста на Михайлов с плакет на областния управител, а Енчев - с плакет „Русе“.