Подалият оставка и разделил се на официално изпращане на 24 юли с Русенска окръжна прокуратура Николай Николов вече е вписан адвокат. Това става ясно от заседание на Русенската адвокатска колегия, провело се на 30 юли, с което единодушно е приета молбата за членството му.
Името на Николов изплува във воденото разследване срещу Пламен Бобоков за търговия с влияние, по което работи Специализираната прокуратура. Именно от там изнесоха данни, че известният бизнесмен е засечен в опити да лобира за избора на Николов за окръжен прокурор. Разпространени бяха и станалите любими на прокуратурата в последно време чатове между двамата около датата на конкурса - 4 декември, който Николов така и не спечели. Покрай скандала прокурорът предпочете да се оттегли и няколко дена, след като самият Бобоков призна, че е ходатайствал в негова полза, подаде оставка, която бе приета от Висшия съдебен съвет.
Така, след като официално напусна прокурорските среди, Николов се ориентира в друго правно поприще - адвокатурата. Там негов колега ще бъде бившият окръжен прокурор Огнян Басарболиев, който също от около година е вписан адвокат. След два мандата начело на Окръжна прокуратура той спечели конкурса за още по-висок управленски пост - апелативен прокурор на Велико Търново, но по необявени причини година преди края на мандата си се оттегли по своя воля. С това той също затвори страницата на трудовата си биография в прокуратурата.