Адвокат Анатоли Станев е изборът на конкурсната комисия за нов директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/, научи „Утро“. За ръководния пост редом с него сили мери директорът на природен парк „Русенски Лом“ до 2017 година Цонка Христова. На 28 юли се проведе финалният етап от обявения от Министерството на околната среда и водите конкурс - интервю. Преди това двамата представиха  концепция на тема „Прилагане на политика по опазване на околната среда на регионално ниво - управление и контрол“. Три дена по-късно резултатите са станали ясни и Станев е посочен за по-добрия кандидат. 
По информация на „Утро“ 49-годишният юрист, който е вписан в Софийската адвокатска колегия, е възпитаник на Юридическия факултет на Русенския университет. През 2009 година той влезе в редиците на Общинския съвет на мястото на осъдения на затвор Цветан Стефанов-Гербера, за да довърши мандата на някогашната партия на Тодор Бонев „Северна лига“. 
Мълви свързват новоизбрания директор с едно от най-големите предприятия за горива „Булмаркет“. Дали Станев е бил в отношения с дружеството, така и не стана ясно, тъй като телефонната връзка на „Утро“ с него или беше лоша и се разпадаше, или той не отговаряше на позвъняванията. 
Конкурсът за нов директор на екоинспекцията бе обявен на 1 юни, след като 4 години Любомир Атанасов бе назначен за шеф до провеждане на процедурата. Самият той не е кандидатствал за поста, а освен двамата, стигнали до финалния етап, документи подадоха други трима участници - Габриела Кирилова, Светослав Ванков и Добромир Добрев. Техните кандидатури обаче бяха отхвърлени заради неспазени условия.