Нови 32 заразени с коронавирус бяха отчетени вчера в Русе и това нареди града на трето място в страната по брой заразени за един ден след София и Бургас. 
26 от тях са в старческия дом „Възраждане“ и така случаите там са вече 49, като шестима души са от персонала. 21 от тях са без оплаквания и са изолирани в хижа „Липник“ на кметството в Николово, другите петима, измежду които и санитарка, имат температура, суха кашлица и повръщане и са настанени на лечение в болниците „Канев“ и „Медика Русе“.
Броят на инфектираните в дома, където са настанени 240 души и има близо 70-членен персонал, вероятно ще расте, защото огласените вчера резултати са от първите 48 проби, изпратени за изследване. Днес ще станат ясни данните от още 75 теста. 
Заради кризата вчера изпълняващият длъжността кмет Енчо Енчев проведе среща с доставчиците на социални услуги, апелира за безкомпромисно спазване на противоепидемичните мерки и подчерта, че са осигурени дезинфектанти и предпазни материали за всички заведения, предлагащи социални услуги.
До нормализиране на обстановката се отменят всички организирани мероприятия, детски и спортни лагери, съобщи Енчев.
Областният управител Галин Григоров обяви, че е в готовност да реагира незабавно при задълбочаване на здравната криза в старческия дом. Засега е решено част от обитателите с Ковид-19, но без симптоми, да бъдат изолирани на 4-я етаж в сградата, където могат да бъдат настанени 60 човека. Наред с хижата на кметство Николово на разположение вече е и хостел с 30 легла в лесопарка Липник, където също ще бъдат изолирани болни от дома. 
В трите болници в Русе са останали само 37 свободни легла, които са крайно недостатъчни при очаквания поток от хора със симптоми, каза Галин Григоров. Затова ще се търси решение как те да разширят легловата си база, за да поберат и други болни от коронавирус възрастни хора от дома.
Още шест случая на К-19 бяха регистрирани вчера в Русе. Инфектираните не са свързани със социалния дом и са без сериозни оплаквания.