Българската банка за развитие е възложила на външен консултант - „Сердика файненшъл сървисис“ на британския гражданин Макс Зиф, да изготви стратегия за финансово и оперативно преструктуриране на „Спарки“. Както става ясно от документите в Търговския регистър, с тази цел е регистрирано ново дружество - „Спарки Русе 2020“.

Макар и с капитал само 10 лева, то вече има одобрен кредит за 3 млн. евро от Българската банка за развитие и най-вероятно ще участва в търговете за активите на „Спарки“, обявени от русенски съдия-изпълнител. Заемът е обезпечен със залог върху предприятието, вписан в Търговския регистър на 28 юли.
Саймън Зиф е квалифициран експерт-счетоводител в реномираната компания „Прайсуотърхаус“ в Англия, а преди е заемал управленски роли и в различни банки и финансови компании. Преди няколко години той беше ангажиран от кредиторите на „Булсатком“, а по-късно пое и управлението на оператора, като го преструктурира и привлече нови инвеститори. В „Спарки Русе 2020“ Зиф е управител, а едноличен собственик на капитала е Михаил Нацкин - адвокат и икономист, чиято специалност е стабилизация на финансово затруднени фирми. 
„Спарки“ дължи над 10,1 млн. евро на ББР, която през 2016 г. купи вземането на Банка ДСК. За да събере вземанията си, държавната банка започна да продава отделни активи на предприятието. В началото на юли частният съдебен изпълнител Венцислав Маринов обяви търг за четири имота. Най-известният от тях е спортният комплекс със закрит плувен басейн, който се продава за 634 560 лева без ДДС. Продава се и уличката от бул.“Липник“ към „Кауфланд“, която се оказа съсобственост между хипермаркета и машиностроителната фирма в съотношение приблизително 65:35%. Стартовата й цена е 139 600 лева. Нови собственици търсят и газстанцията за зареждане на битови бутилки с пропан-бутан до входа на Централния пазар от улица „Шипка“, както и вилата на „Спарки“ на Текето, придобита при приватизацията на бившия завод „Георги Димитров“. Търгът за имотите приключва на 6 август.