Община Русе е на автопилот. Кметът Пенчо Милков излъга русенци, че ще изнесе цялата истина за замърсения въздух и ще реши наболелия екопроблем. Вместо това създаде комисия, която да се занимава с този въпрос, с което се опитва да избяга от поемане на лична отговорност. А самата комисия, въпреки разписаните си задължения, все още не се е отчитала за свършеното от нея. Около това становище се обединиха общинските съветници от ГЕРБ Бедрос Пехливанян, Наталия Кръстева и Орлин Дяков по време на традиционната  пресконференция преди всяка сесия. Отложеното заради заболяването на кмета Пенчо Милков от коронавирус редовно заседание бе отложено и въпреки че той все пак няма да може да участва в него, ще се проведе в петък, 31 юли.
Като основен акцент в предстоящите дебати най-голямата група в ОбС, която обаче остана в опозиция,  открои темата за предлаганото увеличение на щатния персонал в общинските предприятия „Паркстрой“ и „Комунални дейности“. Според ГЕРБ идеята на кмета тези служби да поемат повече работа и функции вместо външни фирми няма да сработи, а целта е да се намери работа на подходящите хора. Промените те нарекоха „червена национализация, невиждана от 60 години“.
„Вместо да се оптимизира работата, промяната всъщност ще доведе до раздуване на администрацията на предприятията. Недоумение буди как е възможно толкова месеци „Комунални дейности“ да няма технически ръководител, който всъщност е водеща фигура при всеки ремонт. В същото време чрез профила на кмета в социалните мрежи редовно се разпространяват снимки на запълване на дупки. Това обаче действително е пълнене на дупки, а не ремонт, направен спрямо процедурите и затова асфалтът няма да дочака дори дъждовете и още сега ще се изпразни от дупките“, категорични бяха Кръстева и Дяков. Те са против плановете Общината да поеме стопанисването на регионалното депо за отпадъци, което сега е възложено на оператор, тъй като липсва капацитет за управление на такава тежка работа. Същото е виждането им и за намеренията „Паркстрой“ да се заеме с миенето на улиците и поддържането на хигиената, вместо това да остане задължение на външната фирма, която е спечелила поръчката за тези дейности. 
Съветниците от ГЕРБ за пореден път разкритикуваха липсата на мерки за справяне със замърсяването на въздуха, което беше основен акцент в предизборната кампания на Милков. Според тях общината взема „меки“ мерки в тази насока и говори за проект на стойност 200 000 евро за обучение на служители. Изцяло се възпротивиха и на намеренията за вдигане на данъците на най-евтините коли, от което според тях ще пострадат бедните хора.
„За пореден път се доказа, че Общината се управлява от Патриотите, чиито гласове са необходими на кмета. В началото на седмицата по време на заседанията на комисиите те гласуваха „против“ предложението за вдигане на данъците, но няколко дена по-късно вече са „за“, след като, казано просто, са се разбрали“, коментира Дяков. Той подчерта още, че 4-годишната сага, породена от голямото желание на председателя на съвета Иво Пазарджиев да се сдобие с тенис-кортовете, се очертава да приключи, като предположи, че спортните съоръжения ще му бъдат поверени като вид „овъзмездяване“.
Засегната бе и темата с реставрацията на емблематични барелефи, след която имаше напрежение, че покрай почистването на паметника на Христо Ботев е отчупена част от носа му.
„Вандализъм е да счупиш творба на Никола Терзиев-Желязото и то от глупост“, възмути се Дяков.
Съветниците бяха категорични, че футболният „Дунав“ върви към тежки времена и ще е чудо, ако остане във Втора лига, като напомниха, че тяхната воля е била общината да подкрепи клуба с 270 000 лева, а не с 90 000 лева, колкото бяха отпуснати.

ГЕРБ ще си партнира с професионален домоуправител за 
по-приветливи райони

Дарение от 15 пейки на първи етап, което ще се реализира до 2 месеца, планира да направи ГЕРБ с цел облагородяване на междублоковите пространства и създаване на по-приветливи места за почивка. Предвижда се поставянето и на кошчета, а ангажимент на партията ще бъде да се грижи за обновените места. Това съобщи общинският лидер и председател на групата съветници на ГЕРБ Бедрос Пехливанян, като подчерта, че Общината е абдикирала от поддръжката на пространствата около блоковете. В тази си инициатива ГЕРБ ще си сътрудничи с професионалния домоуправител Цветелин Цонев, като в рамките на освежаването ще бъдат включени именно блокове, с които неговата фирма работи.