Играта свърши! ФК „Дунав“ приключи скоропостижно с „новите собственици“. Клубът не само няма да има отбор във Втора лига, но е заплашен да не участва и в аматьорското трето ниво на българския футбол, школата да бъде разрушена до основи и десетината наистина многообещаващи таланти от различните формации да се разбягат по други тимове. Между тях има национали със светло бъдеще, което явно ще бъде посветено на други градове и отбори.
Някои побързаха да се възползват от смерча в опустошения разграден двор и, както „Утро“ научи, старши треньорът на „Черно море“ Илиян Илиев звънял вече по телефона на 17-годишния Димитър Тодоров, за да го придумва, че мястото му е във Варна.
Това е едно почти изградено като футболист момче, което спокойно може да напусне родния си град без никакъв финансов иск. Така стои положението и с други надарени деца. Те отдавна са във фокуса на вниманието в други клубове и треньорите в школата правеха дотук невероятни гимнастики, за да ги задържат в Русе.
„Аз знаех дълбоко в себе си, че така наречените собственици няма да се явят за първата тренировка и че пресконференция няма да има. Затова и 
казах в аванс на Красен Кръстев /представителят на „новите собственици“/, че лъже
и че не му вярвам. Не, не било така, уверяваше ме той. Половин час преди тренировката ми се обади по телефона, за да ми съобщи: „Русе трябва да реши дали да има отбор. Подаряваме акциите!“, обясни пред „Утро“ записаният вече по книга и закон като шеф на Съвета на директорите на новото акционерно дружество Мартин Цирков.
Той добави вчера, че се чувства жестоко измамен и че ще направи постъпки чрез адвоката по спортно право Георги Градев да напусне вменената му позиция.
„Нищо чудно утре например да ми фалшифицират подписа. Убедиха ме, че трябва да се заема с тази работа за доброто на клуба. Повярвах чистосърдечно. Няма такава измама и подобен филм! Ужасно съм разочарован“, каза още Цирков.
„Подаръците“ в акции на русенски терен станаха запазена клубна марка. Първо добрият Дядо Коледа бе бившият президент на клуба д-р Симеон Симеонов, а след него на опашката в отиграния вече етюд се наредиха странниците от фамозната немска фирма с български собственици. Не беше нужно да се умува много, за да се съзрат белезите на необяснима игра, която няма да доведе до нищо добро. И „Утро“ предупреди, че има нещо твърде подозрително в заявените намерения на базираната в Германия „Алпине Концепт“. Резултатът в крайна сметка се оказа печален, защото далеч по-рано 
липсваха отговори на елементарни въпроси
1. Кой се свърза с тези хора?
2. Как така някакви „благодетели“ от Шумен решиха да реанимират точно футбола в Русе?
3. Какво сториха за отбора от родния си град, че на базата на „успехите“ си в близкото минало се афишират като спасители на „Дунав“?
4. Защо не намериха време да дойдат на място и да покажат сериозен план за действие?
5. По каква причина бавеха топката в Агенцията по вписванията и книжата им станаха законосъобразни едва часове преди практическия фалит на клуба?
6. Защо „германските бизнесмени“ не сметнаха за нужно да пристигнат по-рано в Русе и да запознаят обществеността със своите намерения?
И след тази пошла мистериозна игра даже играят нещо като обидени - моля, който иска, може да вземе от нас безплатни акции! И Русе да решавал дали иска да има отбор.
Доста нагло!
Въпросът кой се би наредил за някакви безсмислени хартийки сега, при натрупани задължения на клуба /50 000 лева само за наем на Градския стадион/, звучи абсурдно. Няма и време да се направи и пререгистрация, за да се почне на чисто. След „Дунав 2002“, „Дунав 2010“ спокойно може да се пръкне клонинг като „Дунав 2020“ и „Дунав 21 век“. Тази игра вече сме я играли.  Само че БФС няма да чака и още утре ще иска потвърждение коя точно дивизия ще си избере клетият клуб. И ще постави ред условия.
„Вариант е футболистите до 19 години да са лицето на представителен отбор в Трета лига. За мене е ясно, че ако бизнесът в Русе повярва в чистите намерения на една нова управа, ще помогне. Въпросът пак опира обаче до липсата на време“, подчерта Цирков.
„Мога да се ангажирам пред БФС за известни компромиси и участието на отбор в Трета лига, но и в тази група не може да се играе футбол без наличието на средства“, коментира пред „Утро“ председателят на Областния футболен съвет Димитър Димитров-Кулеманс.
Простата футболна конструкция е като скачени съдове - няма клуб само с представителен отбор или само с юношески тимове.
„Не мога да повярвам, че град като Русе може да остане без футболен тим!
На този фон звучи жалко, че село Ерден от Монтанска област ще има отбор във Втора лига. Срам и позор за Русе!“, каза пред „Утро“ старши треньорът на „Кариана“ Веселин Великов, който разкри, че следи с интерес и болка какво става в „Дунав“.
„От Лига Европа и много надежди се стигна до това падение. Когато бях старши треньор на „Дунав“, бях единственият, който се противопоставяше на стила на работа на Доктора /д-р Симеон Симеонов - б.р./. Не знам дали разрухата на клуба бе целенасочен и старателно подготвян във времето резултат, но съм убеден, че днес футболен Русе бере плодовете и на управленска некадърност“, посочи още Великов.
Доколко са се разраснали мащабите на тази некадърност и пълно безхаберие може да се съди по факта, че в отсъствието на каквато и да е било управа няма кой да подпише разтрогването на договорите на по-опитните футболисти. Те напират с право да си тръгнат по взаимно съгласие, но няма срещу кого да седнат на масата.
Благой Макенджиев пристигна в понеделник чак от Благоевград, за да уреди раздялата си с клуба. Човекът бе бил път напразно.
Междувременно той поне е пред перспективата да се спаси в „Арда“ /Кърджали/. Стига да разтрогне договора си, но ако не може да го направи по правилата, БФС вероятно ще му даде „свободно“ по служебен път.
Благой и другите вече сме ги отписали. Номерът е какво следва утре, защото с охкане, вайкане, рев и „олеле, майко“ няма да стане.
„Днес /вчера/ ще се съберем треньори от школата, ще излъчим група и 
ще поискаме среща с кмета Пенчо Милков
Надяваме се, че той е в час с положението в „Дунав“ и може да помогне по някакъв начин“, каза Цирков.
Дали и как кметът може да откликне с решителен положителен знак, е тема, която едва ли предполага прекалено много надежди. Да, Пенчо Милков със сигурност ще приеме контактната група, ще я изслуша, ще изрази „съболезнования“. А после?
Междувременно треньорите разсъждават: „Ако нямахме база и условия за работа, да отпишем клуба. Базата е налице, затова ще е грехота да се събори всичко до първа тухла“.
Грехота ще е, вярно. Но това са само емоции. Друг е въпросът защо беше изграден модерен концесионен комплекс, който, поне както върви, може да не отчислява дивиденти за футбола в „Дунав“. Някои знаят защо. Щото - как беше - всичко е пари, приятелю!
Без отбори и деца по терените какъв е смисълът от накипрената база!
Както казва Веско Великов, „Дунав“ бе удушен от пипалата на управленската немощ, тънките сметки и безотговорността. Имаше ли още нещо? А, да - и на сериозни липси от морален характер.
Сценарий ли беше всичко?
Кой да ти каже?
Пък и има ли вече значение?
Кучетата си лаят, концесията си върви.