Нека се знае как реално се стигна до откриването на паметник на Васил Левски в Екзарх Йосиф, а не да се изопачават и политизират фактите около събитието. С тази молба се обърна към „Утро“ дългогодишният кмет на селото Илия Данев, който не скри огорчението си от разпространената от ВМРО по официален път информация за откриването на барелефа.
Идеята за стартирането на този проект и изграждането на паметника е изцяло моя с цел да направя нещо хубаво за селото. Тя срещна подкрепата на жителите на Екзарх Йосиф. По-голяма част от сумата за реализирането й са мои лични дарения и средства от спонсорство на ППК „Земя“. След като научили за проекта, представители на ВМРО изразиха желание да го подкрепят и да се включат в него, обясни Данев. Той посочи, че инициативата далеч не е от страна на ВМРО, каквато информация бе изнесена. Отделно подчерта, че скулпторът, изработил барелефа, е Илиян Игнатов, а не соченият от партията Димитър Антов.
Паметникът-барелеф на Васил Левски бе тържествено открит на 25 юли, а информация за събитието бе разпространена от пресцентъра на ВМРО. 
Кметът с неговия екип поеха подготовката на мястото за поставянето му. Беше излята бетонна площадка, два бетонни постамента, поставена бе метална ограда и цветя. Прекарано бе ел.захранване на прожекторите за осветление, а бетонните постаменти бяха облицовани с гранит. Всичко това беше реализирано със средства на кмета Илия Данев и спонсорството на ППК „Земя“. Преди да получим изработения паметник, на кмета бе отправено предложение от ръководството на ВМРО-Русе, те да доставят паметника с техен транспорт и да го подарят на жителите на Екзарх Йосиф, пишат в официално съобщение от селото.