Засилен велосипедист, един от многото, които не се съобразяват със забраната за каране на колелета по централната улица „Александровска“, станал причина минувач да получи сериозни травми като след тежка автомобилна катастрофа и да се придвижва с инвалидна количка и патерици. За това той веднъж бил осъден на 1000 лева глоба, но пострадалият пешеходец заведе отделно дело, в което поиска парично обезщетение.
Тежкият инцидент станал на 20 април 2018 година малко след кръстовището на ул.“Александровска“ с бул.“Цар Освободител“. Около витрините на клона на ОББ бил застигнат от забързания колоездач, който го блъснал силно в кръста и го повалил на земята, а човекът дори не успял да се изправи. Оказало се, че е ранен тежко, получил травми, които налагали сложни процедури и операции на таза и крака, а накрая се стигнало до интервенция на тазобедрената става. От нея пък получил съдов проблем, което допълнително утежнило здравословното му състояние. 26 дни лежал по болници, не можел да се грижи за себе си и разчитал на помощта на сина си. Затова поиска виновният велосипедист да го компенсира с 30 000 лева за преживените неприятности, както и близо 2200 лева, похарчени за лечение.
Състав на Окръжния съд прецени, че действително потърпевшият заслужава обезщетение и осъдиха колоездача да му плати 25 000 лева за емоционалните вреди и 2186 лева за медицински разходи. Решението може да се обжалва.