Атанас Бобоков остава в ареста, реши вчера Специализираният наказателен съд, отхвърляйки настояването на защитата бизнесменът да излезе на свобода заради влошено здравословно състояние вследствие на прилаганото му в килията лечение.
Аз само съм чувал, че наказателната прокуратура и наказателният съд са една бухалка, но сега го видях на собствения си гръб. Като всеки нормален българин аз винаги съм мислел, че правосъдието е да преследва престъпници и да ги вкарва в затвор, в арест, но да лежа в арест два месеца и да ми се повдигат абсурдни обвинения, такова нещо даже не съм и сънувал, заяви пред журналисти по-големият от братята Бобокови.
Той е обвинен, че е част от престъпна група за незаконен трафик на отпадъци. Със същото обвинение е и бившият зам.-ресорен министър Красимир Живков. Вчера стана ясно, че от задържаните няколко човека в ареста остават само двамата. Останалите са пуснати, след като по обясненията на прокуратурата са проявили „съвест и доблест“.
Този процес е фарс. Чудя се как съдът успява да намери аргументи да ме държи в ареста. Нямам понятие как стана тази работа. Всичко започна с една пиар кампания на прокуратурата, каза още Бобоков и даде две заявки - че има подозрения кой иска да вземе бизнеса му и е готов да съди България за незаконен арест.
Прокуратурата обаче беше категорична, че са събрани доказателства, че братя Бобокови са използвали кухи фирми за обработка на опасния отпадък, използвали са площадки на дружества, които не са били в състояние да оползотворяват боклука, получавали са съдействие от вече бившия зам.министър на екологията и обвинаем по същото дело Красимир Живков.
По това дело Пламен Бобоков е на свобода под гаранция 1 милион лева. Срещу него има обвинение и по второ дело - за търговия с влияние, по което също му бе наложена гаранция от 1 милион лева, която впоследствие падна на 10 000.