Дали и какво наказание заслужава задържаният за смъртта на Алекс от Бяла Валентин Маринов е въпрос, който скоро няма да получи отговор. Причината - поредното решение на Върховния касационен съд /ВКС/, с което делото за трети път се връща на Апелативния съд във Велико Търново за ново разглеждане.
Всички досегашни инстанции са се фокусирали в изследване на поведението на сочения за убиец Валентин. 
Преимуществено е коментирано неговото държание в минутите около инцидента, докато действията на загиналия Алекс са останали необсъдени и никой не ги е взел под внимание, пише в мотивите си ВКС. В същото време поведението и на двамата - сочените за убиец и жертва в момента на спречкването, завършило с фатално падане на земята и смъртоносен удар за Алекс, е от най-голямо значение за изясняване на случая и правилно квалифициране на стореното.
В мотивите си върховните съдии извеждат като съвсем възможен вариант Алекс просто да е залитнал.
В тази връзка е било необходимо внимателно да се анализират показанията на свидетелите относно местоположението им в момента на удара, като се установи дали всички те са били струпани около Алекс или не, представлявала ли е групата им пречка за него, за да възприеме своевременното приближаване на нападателя си и съответно да предприеме действия по предпазването си, казват в решението си съдиите.
Кошмарният случай е от нощта на 7 срещу 8 юли 2017 година, когато Алекс и Валентин разпускали в дискотека в Бяла. Още в заведението между тях имало спречквания и подмятания особено заради транссексуалните приятели в ромската компания, които демонстрирали фриволно поведение, но същинските им пререкания се разгорели, след като дискотеката затворила и клиентите се разотишли. Компаниите на двамата се засекли по улиците на града, приятелите на Алекс на два пъти му предложили да го закарат до дома му, но той отказал и накрая се оказал сам. На няколко пъти другата групичка искала от тийнейджъра цигари, той пък им отвръщал с груби епитети и псувни. По време на едно от пререканията се намесил Валентин, който видял разправия между негов близък и Алекс, замахнал да защити своя познат и ударил момчето. Всички заключения досега бяха категорични, че ударът е бил лек, не е оставил никакви следи по лицето на Алекс, но в опит да се предпази и заради алкохолно опиянение тийнейджърът залитнал, паднал тежко и повече не помръднал. Експертиза показа, че към 6 часа, когато се разиграл фаталният инцидент, алкохолът в кръвта на Алекс е бил не по-малко от 2.06-2.09 промила.
Делото срещу Валентин стартира с обвинение за умишлено убийство, а Окръжният съд в Русе го наказа на 20 години затвор. Последва обжалване в Търново, където случаят бе квалифициран като причинена по непредпазливост смърт след нанесена лека телесна повреда, а присъдата намалена на 3 години затвор. Щом стигна ВКС, делото бе върнато с указания за назначаване на още експертизи и внимателно изследване на механизма на падане на Алекс и влиянието на изпития от него алкохол, след което апелативният съд се произнесе с присъда от 4 години затвор. И тя стигна до обжалване на най-високо ниво, което доведе до връщане на делото за трети път в Търново с идеята този път фокусът да падне върху поведението на Алекс. Смекченото наказание породи серия от протести и недоволство от страна на близките на останалия завинаги на 18 години тийнейджър.