Находка като в поредиците на тв канала „Дискавъри“ „Злато в гаража“ или „Да продадеш колата си“ се предлага на търг от съдия-изпълнител в Русе - лекотоварен „Баркас“, произведен през 1981 година, но с една 22 000 км пробег. Автомобилът с двутактов двигател на „Вартбург“ със специфичен кънтящ звук и каросерия в различни модификации вече е позабравен у нас, но е високо ценен в Германия като един от братовчедите на символа на социализма в бившата Германска демократична република - „Трабант“.
Предлаганият екземпляр е един от двата в Русе, притежавани от някогашните заводи „Гаврил Генов“ /днес „Оргахим“ и „Георги Димитров“ /днес „Спарки“/. В момента е вдигнат трупчета, за да се запазят гумите му и да се разтовари окачването. Светлосиният фургон е уникален не само със символичния си пробег, благодарение на който всичките му части и детайли са оригинални. Той е оборудван като изпитателна лаборатория и въпреки солидната си възраст, особено като говорим за главоломно развиващата се техника, апаратурата му продължава да работи безупречно. 
След падането на Берлинската стена бусът от ГДР постепенно изчезна от пътищата, но все още се предлага в автооказионите, като според състоянието цената тръгва от около 2000 и може да стигне до 20 000 евро. Добре поддържана и запазена машина вероятно би намерила и по-щедър купувач в родната си Германия, макар че там славата й е помрачена от похватите на ЩАЗИ. Бившата комунистическа тайна полиция е използвала заоблените фургончета за транспортиране на „врагове на народната власт“, но за да не бият на очи, автомобилите са били  означени с перверзно чувство за хумор с надписи като „Прясна риба“, „Плодове и зеленчуци“ и др.
Днес този вид автомобили се показват предимно на специализирани сбирки и традиционни годишни изложения, които се организират от феновете на марката.