Трите работещи с природен газ когенератора, които ще произвеждат електроенергия в ТЕЦ „Изток“, вече са доставени на „Топлофикация Русе“. Те са финландско производство, работили са в Анталия, откъдето са превозени с кораб до Варна, а оттам са докарани с наета от Румъния специализирана платформа. Преди да заработи в Русе, техниката ще бъде основно прегледана от финландски специалисти.
Всеки от генераторите е с дължина близо 11 метра, височина 4.60 метра и тегло 120 тона. 
Когенераторите ще се съхраняват на временна площадка до изграждане на мястото, където ще бъдат инсталирани. Необходимо е теренът да бъде изкопан на дълбочина около метър и да се излее бетон с дебелина около 60 см , за да може да има стабилна основа за тежките съоръжения.
Очакванията на „Топлофикация Русе“ са новите мощности с високи екологични характеристики да заработят до лятото на 2021 година. Всеки от когенераторите ще произвежда до 7 мегавата електрическа енергия, а топлината при производството ще се използва за загряване на подаваната към абонатите топла вода. 
Междувременно от „Топлофикация“ съобщиха, че изравнителните сметки за изтеклия отоплителен сезон са изготвени.
„Радвам се да обявя, че русенци получиха изравнителните сметки на време. Искам само да обърна внимание, че е важно клиентите, които не са осигурили до момента достъп до имотите си, да се свържат с фирмите за дялово разпределени“, заяви изпълнителният директор на компанията Севдалин Желев.
Всички граждани, които не са съгласни с калкулациите от изравнителните фактури, трябва да подадат рекламация към фирмата за дялово разпределение, която ги е изготвила. Срокът за това е до края на август и след изтичането му казуси, отнасящи се до  преработване на изравнителните сметки, няма да се разглеждат.