Най-големите свинекомплекси в Русенско преминават през втора пандемия за година, но заразата с Ковид-19 за тях е като лека настинка в сравнение с чумата по свинете. След като през миналото лято в Бръшлян и Голямо Враново бяха унищожени 70 хиляди прасета, сега в тях се отглеждат нови, а мерките за дезинфекция и изолация остават на космически нива в сравнение с тези срещу коронавируса. И за разлика от други фирми, свинекомплексите връщат освободени миналата година хора и увеличават персонала, тъй като работата расте.
Първите отгледани изцяло у нас животни ще бъдат на пазара към Нова година, а възстановяването на предишните обеми може да се очаква следващото лято.
„За нас нито едната епидемия е страшна, нито другата, стига държавата да реагира адекватно. Нещо, което за съжаление и при двете не стана. Ние с чумата се оправяме, но с властта трудно се оправяме, това ни е проблемът. Миналата година говореха колко е страшен вирусът и как всички ще измрат. Ние за 45 дни доказахме, че не е толкова страшен и може да се изолира. Сега с коронавируса стана същата работа - като си миеш ръцете, се оказа не толкова страшно. Но направихме този грях - изтрепахме тези животни, както си бяха здрави“, каза за „Утро“ изпълнителният директор на Свинекомплекс Голямо Враново Вихрен Димитров. 
В момента Свинекомплекс Голямо Враново работи с около 40% от оборота отпреди кризата с африканската чума. Доставени са поетапно 2200 свине майки с различни килограми, като вече втора група от около 300 животни се запложда. Внесени са и четири групи за угояване от Германия, така че свинекомплексът коли и е завъртял колелото. 
„От нашите прасета, възпроизведени при нас, ще имаме угоени за Нова година. Цехът и магазините си работят, имаме и нови продукти. Представихме ги вече в Пловдив, скоро ще направим представяне и в Русе. Гоним високия клас сурово-сушени мезета и разфасовки за скъпите ресторанти. Проблемът е, че хората още мислят, че сме едва ли не умрели, а ние не сме и си работим“, каза Димитров.
„Вече с 2400 свине-майки разполага и Свинекомплекс Бръшлян“, съобщи изпълнителният директор и главен ветеринарен лекар на фермата д-р Христо Стойков. В края на този месец започва прасенето на първите животни. До декември месец 80% от популацията ще бъде възстановена, свинекомплексът ще има над 30 хил. прасета и ще започне да продава. В Бръшлян са взели решение да не внасят животни за угояване, а да разчитат само на собствена продукция. „Не искаме да внасяме и да лъжем хората, искаме да произвеждаме качество. Да внасяме, да колим, да мешим - това не е нашата работа“, каза Христо Стойков.
Свинекомплексът взема и допълнителни мерки срещу комарите и другите кръвосмучещи насекоми, тъй като африканската чума не е изчезнала и може да се върне. Според д-р Стойков това е начинът, по който миналата година заразата е проникнала в комплекса от дивите свине. Закупени са специализирани машини, с които се пръска студен аерозол и всяка седмица с фините микрокапки се обработват между 400 и 600 декара. Лошото е, че тези машини и препарати са изключително скъпи, което ще увеличи и себестойността на продукцията.
Масирано пръскане срещу комари е предприето и от държавата, така че жителите на Бръшлян за пръв път от години ще се отърват от тази напаст. Според д-р Стойков от акцията има несъмнен ефект, но за свинекомплекса са необходими допълнителни пръскания. „Не се знае дали и догодина ще има пръскане срещу комари, а този аерозол ги събаря веднага“, обясни той.
В свинекомплексите мерките за дезинфекция, изолация и ограничаване на контактите остават на нивото от миналата година и дори се затягат. Гаранция, че няма да има втора вълна на африканска чума, обаче няма. Може би не толкова унищожителна, тъй като според Вихрен Димитров има шансове държавата да се съгласи с миналогодишното искане за дерогация на правилото за задължително умъртвяване на всички животни при откриване на болно прасе. „Консултирали сме с юристи, европейската директива позволява, а има една наредба 102 от 2006 г., на база на която може да се направи. Има податки от властта, че са узрели за такава стъпка. Лошото е, че не искат да изплащат и компенсации, което е Параграф 22 - хем искат да убием животните, хем да не плащат компенсации“, каза изп.директор на Свинекомплекс Голямо Враново Вихрен Димитров.
Най-далеч от възстановяването изглежда „Свинекомплекс Николово“, който всъщност бе първият поразен от африканска чума миналото лято. В комплекса все още няма нито едно прасе и се работи за изпълнение на завишените стандарти за биосигурност, тъй като заразата продължава да е непосредствена опасност. Животни ще могат да бъдат заредени чак след като всички планирани мероприятия бъдат завършени, обясни за „Утро“ изпълнителният директор Мариана Киселова.