Пет обитателки на възраст от 70 до 84 години и трима души от персонала в най-предпочитания старчески дом в Русе - „Възраждане“, са с установен коронавирус. От персонала заразени са две санитарки на 45 и 51 години и 60-годишен шофьор по програма към приюта, който бе съобщен още във вторник. 
Инфектираните пенсионерки са настанени в болница „Канев“ със симптоми за Ковид-19 и придружаващи заболявания, като за 82-годишна жена има данни за пневмония. Шофьорът вчера е приет в Белодробната болница с бронхопневмония, а двете санитарки са в домашна изолация без сериозни оплаквания.
Предвид ситуацията още днес /вчера/ събрах представители на болниците в Русе и директора на РЗИ, защото това, което се случва в старческия дом, буди тревога, тъй като в него живеят възрастни хора с редица други заболявания, каза зам.областният управител Валентин Колев. На срещата е изяснено, че трите болници „Канев“, „Медика Русе“ и Белодробната разполагат с общо 44 свободни места и пет легла за интензивни грижи. Ако болестта обхване повече хора в дома, трябва да се мисли за други варианти, защото те не могат да бъдат карантинирани в жилищата си. 
Едната от възможностите е в дома да се осигури допълнително помещение, където обитатели с Ковид-19 да бъдат настанявани, за да са изолирани от останалите потребители на услугата, посочи зам.-кметът на Русе Енчо Енчев.
Община Русе още от първата заповед стриктно спазва всички изисквания, разпоредени от Министерството на здравеопазването. Оказва се, че сме били прави, продължи Енчев, визирайки жалбата от вторник на настанена в дома срещу строгите противоепидемични мерки, за която „Утро“ писа.
На среща на недоволните с представители на областната управа, РЗИ и „Социално подпомагане“ е постигнато съгласие, че ограниченията са необходими и спазването им е важно.
Преди малко повече от месец всички 215 потребители и 69 служители са били тествани, като всички резултати са били отрицателни. От средата на месец юни са разрешени излизанията в двора на социалното заведение и са зачестили свижданията с близките.
В момента всички обитатели и служители са добре и нямат никакви оплаквания, запознати са със ситуацията и проявяват разбиране, обясни директорката на дом „Възраждане“ Ани Венкова.
Предприети са мерки възрастните хора да излизат повече време в двора на дома, като са ограничени свижданията и посещенията на външни хора. В дома живеят 215 души, като само петима от тях са с Ковид-19. Те са в самостоятелни стаи и не са имали контакти с другите възрастни хора, допълни Венкова. 
За бъдат предпазени, обитателите от четири месеца получават храната по стаите си, персоналът постоянно следи да се спазва дистанция между тях по коридорите и в двора. На тези, които излизат в отпуск, след връщането им се правят тестове. Когато възрастните отидат до личен лекар или за изследвания, хора от персонала ги придружават. След избухването на заразата в дома РЗИ е направила дезинфекция и в момента се вземат PCR-проби на персонала. До момента извършените 27 теста са отрицателни, предстои проверка и на самите обитатели.
Освен болните от дома с Ковид-19 са установи 16-годишно момиче от Сандрово и 25-годишен мъж от Русе. Те са без сериозни оплаквания и са на домашно лечение. С новите заразени броят на установените с коронавирус в Русе и областта стигна 113.