Банда измамници, измислила строен план за източване на банковата сметка на казанлъшки бизнесмен, се сдоби с по-леки присъди на втора инстанция. Според Апелативния съд във Велико Търново злосторниците не трябва да носят отговорност за опит да изтеглят 213 000 лева, колкото имал бизнесменът. Вина може да им се търси за неправомерно облагодетелстване със 100 000 лева, тъй като с толкова предполагали, че ще разполага набелязаната жертва. Затова присъдата от 7 години строг затвор на Басри А. се стопи на 4 години при общ режим, а на Петър И. бе намалена от 4 години на 2 години и 4 месеца. Без промяна остана наказанието единствено на „мулето“ в схемата Бейхан - 3 години затвор. И тези наказания обаче могат да се обжалват.
Всичко започнало в началото на април 2018 година, когато осъжданият 9 пъти пенсионер по болест Басри и Петър решили да се сдобият с лесни пари по престъпен начин. Планът им бил да склонят трети човек, на когото да платят, да се яви при нотариус, където да му се изготви пълномощно, като представи фалшива лична карта като титуляр на набелязаната банкова сметка. Така, неясно как за разследващите, те разбрали за апетитната шестцифрена сума в сметката на бизнесмена, снабдили се дори със справка от интегрираната информационна система на МВР, която съдържала всички данни за него, включително подписа му, който бил нарочно увеличен, за да бъде по-ясен и лесен за имитиране. Басри осигурил хюндай, с който отишли на пазара във Варна, където се натъкнали на клошара Бейхан, който изкарвал прехраната си като докер. Предложили му 5000 лева, за да свърши една работа, той се съгласил и набързо го качили в колата. Спрели край Разград до селска бръснарница, където неподстригваната му от незнайни времена коса била оформена, за да не буди съмнение, след което му направили фотосесия за фалшивата лична карта, с която трябвало да се представи като бизнесмена от Казанлък.
„Мулето“ Бейхан било инструктирано за задачата си - че ще получи лична карта на името на друг човек, но с неговата снимка, с която трябва да се яви пред нотариус, да я използва и да подпише пълномощно, с което да се упълномощи да изтегли всички пари от банковата му сметка. Обяснили му, че след получаване на нотариално завереното пълномощно ще го откарат в офиса на банката, където трябва да провери наличността по сметката и да изтегли цялата сума. Казали му, че трябва да им я предаде, а за неговата част от престъпната дейност те ще му заплатят 5000 лв., в случай че изтеглената сума е не по-малко от 100 000 лв. Веднага след това Петър му дал написани на хартия личните данни на бизнесмена и му казал да ги препише и научи наизуст за пред нотариуса. Показал му и увеличено изображение на подписа на жертвата, което имал на файл в таблета си, като му дал един лист и го накарал да се упражнява да изпълнява същия подпис.
Така и станало - Бейхан влязъл в кантората, представил се за бизнесмена, а нотариусът не се усъмнила в истинността на представения й документ за самоличност, не извършила необходимите проверки в регистрите на МВР, до които имала достъп, а заверила подписа на лицето, посочено като упълномощител в пълномощното. След това тримата отишли до офис на „Уникредит Булбанк“, за да завършат най-важната част от плана. При стриктна проверка банковата служителка видяла, че мъж с тези имена действително е клиент на банката и е титуляр на банкова сметка, по която има значителна сума - 213 323.06 лв. При запознаването с документите обаче забелязала, че посоченият в пълномощното упълномощител живее в Казанлък, а пълномощното е заверено от нотариус същия ден в Русе. Това очевидно наложило пътуване на упълномощителя от Казанлък и присъствието му същия ден в Русе, при съответните разходи както за пътуването, така и за нотариалната заверка, но въпреки това той не се явил лично в банката, за да оперира сам с парите по сметката си, а изпратил пълномощник. Всичко това породило съмнение у нея и тя решила да уведоми служителите по сигурността в банката, за да бъде извършена проверка, преди да обяви наличността по сметката и да даде възможност на мъжа срещу нея да изтегли парите. Обяснила му, че е необходимо технологично време за обработка и поискала телефонен номер, на който да му се обади, когато операцията може да бъде осъществена.
През това време започнала незабавна проверка по случая. Свързали се с нотариуса, която потвърдила заверката на пълномощното от сутринта. Телефонирали и на упълномощителя, който категорично отрекъл да е идвал в Русе и да е упълномощавал когото и да било да тегли неограничени парични суми от банковата му сметка. Междувременно, тъй като не последвало очакваното обаждане, Басри започнал да губи търпение и изпратил отново Бейхан в банката, за да провери какво става. Там получил обяснение, че в офиса има технически проблем и не може да му бъде издадена исканата справка. Недоволен от чутото, той започнал да нервничи. Служителката му казала да не се притеснява, защото процедурите са бавни, когато се иска само справка. Тогава той й признал, че след като узнае наличността по сметката, ще тегли пари от нея.
Денят бил последният работен преди Великденските празници на 2018 г. и затова измамниците се надявали да изтеглят парите до края на работното време и да офейкат от Русе. При последния телефонен разговор служителката обяснила, че системата в банката все още е блокирана и не може да бъде издадена исканата справка за движение на парите по сметката, а това може да стане през първия работен ден след Великденските празници. Макар и недоволни, те се разбрали да довършат намисленото след няколко дена. За целта решили да скрият фалшивата лична карта, като я заровили в земята край магазин „Метро“. Бейхан останал на хотел в Русе за 5 дена, а Басри и Петър се прибрали в силистренското село Нова Черна.
След празниците те отново се свързали с банката и получили зелена светлина за теглене на парите. Междувременно оттам вече били подали сигнал в полицията поради съмнения за извършване на опит за измама. Служителката умишлено завишила размера на сумата по сметката, като казала на Бейхан, че разполага с 315 000 лв. Тя била инструктирана и наблюдавала реакциите му, при което забелязала, че той останал видимо доволен от чутото. Тогава решил да излезе от банката и да каже на „мозъците“ в измамната схема каква е наличността по сметката, но още преди да може да напусне офиса, бил задържан от полицията. По-късно признал, че е изпратен да изтегли парите от Басри и Петър, които също били открити и задържани, без дори да помиришат и лев от апетитната сума.