Настанените в дома за възрастни хора „Възраждане“ от средата на месец март не са излизали навън и това предизвиква тяхното недоволство. Напускането на стените на дома е забранено още с първата заповед на здравния министър заради пандемията от коронавирус и вече четири месеца и половина действието на тази заповед се удължава и хората обитават само стаите и коридорите. 
В дома зрее недоволство, като дори една от  настанените жени е обявила гладна стачка. Други възрастни обитателки споделят, че се чувстват като в дом за душевно болни и изолацията ги потиска извънредно много. Мускулите ни ще атрофират, обезпокоени са те. 
От 15 юли вече имат разрешение да се разхождат в двора на „Възраждане“, но само час и половина следобед, от 15.30 до 17 часа. Времето е обидно кратко, а тези часове са точно в най-горещата част от деня, възмущават се хората и настояват за повече разходки на чист въздух.
Завчера ръководството на дома е организирало среща на представителите на недоволните обитатели с представители на общинската и областната управа, РЗИ и социалната дирекция. Обсъжда се вариант да се увеличи  времето за разходки в двора в сутрешните часове, стана ясно вчера. 
Прекрасно разбирам тези хора, тъй като аз самият мъчително прекарах целия период на принудително оставане у дома заради първата ми положителна проба от коронавируса, коментира вчера зам.-кметът Енчо Енчев. „Ние обаче нямаме право да рискуваме и да допуснем поради непредпазливост да бъде внесена зараза в дома - там живеят 230 възрастни хора, които са от възможно най-уязвимата възрастова група, а освен това има и около 60 човека персонал. Всички помним много добре какво се случи в домовете за възрастни хора във Видинско, където половината починаха точно поради недооценяване на риска. Немислимо е да отворим вратата за риска, така че, за съжаление, засега ще трябва да се мислят варианти за раздвижване и разходки в двора на дома, но не и навън. Има обаче и друга опция - правилникът на дома позволява, ако някой желае, да излезе в „отпуск“ и да остане при роднини или близки - тогава „свободата“ му е гарантирана. Но обратното завръщане в дом „Възраждане“ ще става след положителен тест, обстоен медицински преглед и след задължителната 14-дневна карантина“, поясни той.