Апелативният специализиран наказателен съд назначи съдебномедицинска експертиза на Атанас Бобоков и отложи разглеждането на мярката му за неотклонение за понеделник.
Бизнесменът Атанас Бобоков, брат на Пламен Бобоков, беше задържан в началото на юни с бившия заместник-министър на екологията Красимир Живков като обвиняеми за аферата с внос на опасни отпадъци.
Атанас Бобоков заяви в съдебната зала, че бизнесът му е да рециклира акумулатори и за това е необходима суровина, голяма част от която е внасяна от Италия, която е най-големият пазар за стари акумулатори в Европа. 
Същото по-рано обясни в тв интервюта Пламен Бобоков и настоя, че брат му е невинен, освен това има здравословни проблеми и трябва да бъде освободен от ареста, където е задържан при „нечовешки условия“. Той също е сред разследваните по това обвинение и е на свобода срещу 1 милион лева гаранция.
Съдът обаче намери доказателства, че опасният оловен отпадък не е рециклиран, а бил депониран против правилата, при това от поредица от фирми, които били контролирани от Бобокови, Красимир Живков и лице, което по прякор било наричано „синът на зам.-министъра“.
Междувременно втората гаранция от 1 милион лева на Пламен Бобоков, обвинен за участие в престъпен сговор с цел търговия с влияние и длъжностни престъпления, заедно със секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, бе намалена на 10 000 лева. Резкият спад е обяснен от Специализирания наказателен съд с мотива, че разменената между Узенов и Бобоков информация не е секретна, а от публични източници. Освен това не са настъпили вредни последици от споделянето й, каквито трябва да са налице за обвинението по чл. 282 от НК.
Появи се още една значима новина около братя Бобокови, но вече от чужбина. В интервю за англоезичното радио „Свободна Европа“ работилият в България бивш служител на Държавния департамент на САЩ, а в момента управляващ партньор на американската лобистка компания „Alexandria Group International“ Маршал Харис съобщи, че Бобокови са наели неговата фирма да представи техния случай в Конгреса на САЩ
В публикацията са цитирани документи на лобистката компания, в които се казва, че тя „ще се свърже с ключови членове на двете камари на Конгреса на САЩ и със служители на администрацията от съответните отдели и агенции във Вашингтон, посолството на САЩ в София и други места в чужбина, за да постигне целите на Бобокови по отношение на техните човешки права и граждански свободи“.