В Русенско няма констатирани случаи на африканска чума и затова заселването с прасета в личните стопанства ще тръгне от 1 септември при спазване на всички разпоредби на Министерството на земеделието, храните и горите и установените мерки от Агенцията по безопасност на храните, съобщи на вчерашното заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков. Пресконференцията беше по повод навършване на една година от констатирането на първия случай на чумата в Русенско, което се случи на 20 юли 2019 в „Свинекомплекс Николово“, след което заразата постепенно обхвана и другите големи индустриални ферми.
До момента 134 лични стопанства са подали заявления за населване с прасета. Само на четири от тях е отказана регистрация заради несъответствия с изискванията. На 88 животновъди е дадена зелена улица за населване с нови прасета, а на останали 42 стопани документите още се обработват, каза още д-р Дяков. Той уточни, че до края на годината се очаква да се поднови дейността и на голяма част от свинекомплексите.
Ако това стане, ще бъде голям успех за Русенска област, тъй като ще се разбере, че тук сме се преборили с африканската чума благодарение на бързата реакция на всички заинтересовани институции, посочи зам.- областният управител и председател на комисията Свилен Иванов.