Съвсем скоро Русе бе зарадван от добра новина - нещо, което напоследък не се случва много често. Възпитаникът на Математическата гимназия Калоян Мънев, който в момента е студент в Софийския университет, спечели заедно със своя приятел Кристиян Вачев трето място в света в авторитетния конкурс на „Майкрософт“ за иновации в образованието и изкуствения интелект „The next All Guardians“. 
Що за проект бяха представили двете момчета, как тяхната идея впечатли „Майкрософт“ и се пребори с други, далеч по-опитни екипи от цял свят, за да се наредят в челната тройка? 
„Като хора от ИТ света виждаме как технологиите навлизат в образованието и искаме да помогнем на този процес да протече гладко. Това, върху което работим, е един уеб сайт, с който ученик може сам да създаде програма, по която да учи - с материали, които е намерил сам - било то от училище, университета, лекции или дори от интернет. Така стимулираме учениците да търсят информация и да проучват - 
това са важни качества, които в момента се ценят много от работодателите
Когато системата започне да се използва и от учителите, те ще могат да следят развитието на всеки индивидуално с анализи и също така да задават проекти или домашни“, разказва Калоян. И добавя: „Често хората си мислят, че се опитваме да изместим традиционните методи за обучение, но това не е така! Нашата цел е да създадем инструмент, който се използва паралелно, помага и улеснява ученици, студенти и преподаватели“. 
Калоян и Крис избират да нарекат своята идея „Листо“. Освен че звучи свежо и нетрадиционно, това име си има и обяснение. 
„Ако искам да уча математика, си представям, че това е стволът на едно дърво, от него излизат няколко големи клона като „Събиране“, „Изваждане“. Ако искам да науча какво е събиране, първо трябва да знам числата, представям си, че на клона „Събиране“ има листо, което се казва „Числа“ и всъщност е първият урок от учебника. Така, за да науча какво е математика, първо трябва науча всички материали, които са „листа“ на дървото. Ако погледнем така на нещата, математиката изобщо няма да е сложна, един ученик просто ще трябва да научи много малки факти, като какво са числата и събирането. Оттук дойде и идеята за името - всяко едно малко знание е толкова полезно, колкото и всяко листо е полезно за едно дърво.
Двамата с Крис се запознали в университета преди година на курс по предприемачество
Скоро станало ясно, че идеите им се допълват и двамата са добър екип. Крис разбрал за състезанието на „Майкрософт“ и с Калоян решили да участват.  
„Имахме около месец да се подготвим за първия кръг, тогава избрахме да се състезаваме с „Leaf“, пояснява русенецът. 
В този първи кръг участвали екипи от 28 държави. Когато научили, че са класирани за втория заедно с още 19 тима, двамата се зарадвали. Но едва когато се класирали за финала, разбрали, че се борят за медали. 
„Беше си голямо предизвикателство. Особено когато на втория кръг предстоеше да направим техническа демонстрация и стана ясно с кого се борим - с много добре подготвени екипи с доста богат опит от предишни състезания. А на нас това ни е първо участие като отбор и при това представяме съвършено нова идея. Затова на финала вече беше наистина много вълнуващо и непредвидимо“, разказва младият програмист. 
Новината, че са трети в света, Калоян и Кристиян научават онлайн. След финала всички екипи и ментори са в конферентен разговор и когато журито започва да обявява медалистите, българските момчета първи разбират, че са сред победителите. 
„Понеже с Крис не бяхме заедно по време на финала, се чухме по телефона. Разговорът протече бързо и доста енергично, нещо подобно на 
„Видя ли, видя ли? Бравооо!“
И двамата бяхме много щастливи. След това веднага се чухме с менторите ни - единият също е възпитаник на Математическата, Георги Къдрев - те вече знаеха новината и също бяха много радостни. Аз се похвалих и на родителите си, и на още няколко приятели. След това всичко е един момент на наслада - трудът ни беше оценен и ние бяхме много горди и доволни“, припомня си с удоволствие Калоян. 
Материалната награда от този престижен конкурс е само за отбора на първо място, който получава лаптопи, останалите имат покана за участие в състезание тип хакатон /технологично събитие за разработване на софтуерни проекти, често с конкурсен характер/ в Будапеща догодина. 
За двете български момчета обаче много по-важен е опитът, който придобиват. 
„Научихме много, 
наистина не подозирахме колко много неща са нужни, за да се развие една идея
да се представи така, че хората да я разберат и харесат. Ако преди конкурса просто искахме да развием един продукт, сега сме много по-мотивирани цялото нещо да е полезно, да помага на хората и реално да допринесе за по-добро образование. Затова ще работим по подобряването на „Leaf“. Няма да се разсейваме. Имаме и други идеи“, казва Калоян. 
Много хора са се зарадвали на този негов успех - приятели, познати, съученици, учители, съседи. Някои приятели дори предложили да се включат и да помагат за развитието на „Leaf“. Разбира се, най-щастливи са близките. Това засега е най-големият успех на младия русенец, който преди също е участвал в много състезания. Родителите му го поздравяват и го окуражават да продължи този път нагоре, а 
малкият му брат възприема успеха най-възторжено 
„За него всичко е невероятно, надявам се това да го мотивира“, казва Калоян. 
Той постъпва в Математическата от Европейското училище, където от първи клас е във френска паралелка. Смята своите години в Математическата за „шарени“. 
„Малко или много там пораснах. Първите две години дори имах наказания за лоша дисциплина. След това учителите някак успяха да насочат енергията ми в правилната посока, започнах да участвам в състезания и използвах времето си за полезни неща. Научих много и знанията в момента са ми полезни и в университета, и в работата. Друго важно нещо са контактите. От нашата паралелка с информатика доста малка част са в ИТ сферата, но това са наистина страхотни хора, с които поддържаме връзка и си помагаме“, добавя той. 
Всички свои учители определя като изключителни хора и професионалисти, но сред тях откроява Румяна Жекова. 
„С нея ми беше първият час по информатика, тя ми беше научен ръководител за състезанията по информатика и информационни технологии. 
Ако трябва да си избера любим учител, това е тя
категоричен е Калоян. И припомня, че точно Румяна Жекова му предлага да участва в турнира по информационни технологии „Джон Атанасов“. Десетокласникът сформира екип с Йоана и двамата правят проекта „Виртуална физична лаборатория“ - компютърна програма за симулации на сложни физични експерименти, които учениците да наблюдават в час. „Екипът, който за първи път участва в турнира, се класира на трето място. И тогава започна всичко“, казва Калоян. 
За него интересът към компютрите първо е обичайно за мнозина забавление и хоби, но той го превръща в професия. Говори се доста за високите заплати в сектора, но аз избрах програмирането от чист интерес и дори смятам, че това отличава добрите специалисти, уточнява Калоян. За него програмирането дава възможност да решава проблеми. „Все по-често се случва чрез програмиране да се решават казуси, които нямат нищо общо с компютрите. Например хората не могат да си намират квартири лесно и някой прави сайт за квартири. Или ето, на учителите им е трудно да следят индивидуално прогреса на всеки ученик и затова ние създаваме „Leaf“. 
Програмирането е страхотен инструмент
разбира се, не можем да направим сайт за всичко, но все пак в доста случаи това работи“, казва русенецът, който е сигурен, че изследователският дух определя неговото собствено битие.  
В момента Калоян Мънев едновременно учи в Софийския университет и работи. „Понеже работя това, което уча, мога да кажа, че работата доста пъти ми е помагала и с нещата, които научавам, и с контактите с колеги и хора с опит. Така оценявам и това, което уча в университета, виждам къде има приложение на практика. Смятам, че двете неща наистина могат да вървят ръка за ръка, стига да са в една и съща сфера. Разбира се, не е лесно и понякога си пречат, но мисля, че си струва. 
Имало е доста моменти, в които е трябвало да жертвам свободното си време 
и хората около мен са го усещали. В крайна сметка се научаваш да пазиш баланса и разбираш, че ако си разпределяш времето правилно, то ще ти стигне за всичко“, казва русенецът.
Напоследък той все повече използва онази част от своето собствено време, която му остава относително свободна, за срещи с приятели, за спорт, за походи. Едни от последните красиви места, на които е успял да отиде, са Рила и Сарагьолските езера. Обича да пътува и съжалява, че тази година се е наложило да отмени поредна планирана екскурзия. И мечтае едно от следващите му пътешествия да бъде извън Европа, която вече добре познава. „Бих започнал с Египет, а после Китай, Япония, Бразилия, Австралия или САЩ. Мисля, че там културите и начинът на живот са доста по-различни от тези в Европа, интересно ми е как живеят хората там. Защо да не обменим малко опит? Бих научил и малко повече за историята им“, казва Калоян.
Отскоро като профилна снимка на страничката си във Фейсбук е поставил снимка на... пандичка! 
Пандичката определено носи своята символика, но не съм я избрал в знак на протест 
или нещо такова“, казва Калоян. И продължава: „И все пак, не съм сигурен дали човечеството си въобразява или е абсолютно наясно с това какви могат да бъдат последиците от действията му. Това не само ме тревожи, но и ме дразни. Наистина се надявам някой ден да мога да направя нещо по-сериозно по въпроса. Засега единствено мога да споделя възгледите си и това какво правя в момента. Смятам, че има много хора, които мислят като мен, и че всички бихме искали да живеем на по-добро и по-чисто място. Лично аз събирам боклука си разделно, старая се да не използвам найлонови торбички, използвам по-малко пластмаса, имам бамбукова четка за зъби. Това не са сложни неща и всеки може да опита, гарантирам, че ще се почувства по-добре, наистина не е кой знае какво усилие да се откажеш от пластмасовите шишета, чаши, чинии или прибори. А ако някой ми каже, че няма да проработи, ще му отговоря с въпроса „Какво губиш, ако опиташ?“.