10 нови случая на заболели от коронавирус са открити за ден, сочат данни на РЗИ. Това е и най-големият брой на заразени в Русе, установени от началото на пандемията, като прави впечатление, че половината от тях са деца и младежи до 21-годишна възраст. Става дума за три момичета на 16, 20 и 21 години и две момчета на 6 и 19 години, които са под домашна карантина. Останалите 5 заразени са настанени в болнични заведения. С това общият брой на установени с вируса стана 80.
5 от болните са свързани по семейна линия, като от службите отказват да уточняват конкретните им роднински отношения и заявяват само, че имат епидемична връзка.
Трима от болните - 44-годишен мъж от Русе и жени на 73 и 76 години от Русе и Баниска, са приети в Инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев“. Двете пациентки са с пневмония, като по-възрастната е настанена в по-тежко състояние, но е стабилизирана. Мъжът се оплаква само от висока температура и суха кашлица. Той е свързан с обявен миналата седмица случай - на 68-годишна заразена жена от Кацелово, която е негова майка. 43-годишен мъж с пневмония е настанен в Белодробната болница, а друг 41-годишен, също с пневмония, висока температура, кашлица и хрема, е приет в УМБАЛ „Медика“.
Общо 31 от болните са на домашно лечение, а останалите 25 са хоспитализирани. Под карантина се намират 632 души в Русенска област, а за други 6207 тя вече е изтекла.