Учените се стремят да създадат една обща платформа, с която да променят точно онази част, която да позволява ваксината да се актуализира спрямо коронавируса. Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в сутрешния блок на БНТ.

По думите й истината е, че постоянно се следи какво се случва с коронавируса. Идеята е да се види как се променя вирусът и какви мутации настъпват. Въпросът е има ли връзка между евентуално изменение на вируса и това как би повлиял начинът на протичане на заболяването, посочи тя.

Коронавирисът, за разлика от другите вируси, се променят една идея по-умерено. На вирусът не би му харесало да се променя прекалено бързо, защото живее в клетките на животните и човека, изтъкна вирусологът.

В момента, в който започнем да упражняване натиск чрез въвеждане на лечение и лекарства, отговорът на коронавируса може да бъде със селекция на мутации, с които да избяга от тези лекарства, изтъкна проф. Александрова.

Учените са реалисти и те следят какво се случва, защото самото създаване на ваксина е голямо предизвикателство. Трябва да бъдем подготвени за различни варианти на вируса. Коронавирусът предизвика доста краткотраен имунитет. Имунитет, изграден на основата на антитела, отслабва в следващите няколко месеца, каза проф. Александрова.

Може ли имунитетът, който изграждаме да ни предпази напълно от следващата инфекция, запита тя и увери, че добрата новина е, че децата боледуват много по-леко от коронавируса, в сравнение с възрастните хора.

Коронавирусът се чувства много добре при различни климатични условия. Тогава, когато сме на открито, тогава рискът да се инфектираме е по-малък. Летните месеци са по-благоприятни и когато хората са на открито рискът на предаването на коронавируса е по-нисък, отбеляза вирусологът.

Тя посъветва хората да спазват дистанция, много добра хигиена и носенето на маски.