Награди за гражданска доблест получиха двама смели мъже от Русе. Те задържаха извършител на грабеж, който нападна и удари 13-годишно момиче. За проявената смелост и съпричастност младите мъже получиха специална благодарност и грамоти от Областната дирекция на МВР.
Случката се разиграва преди няколко вечери, когато двамата приятели Мирослав Шенков и Пламен Цанев се прибират с велосипедите си след мач. Внезапно на ул.“Борисова“ чуват виковете на момиче, което крещи силно.
„Къде ми е телефонът, взе ми телефонът. Ние се обърнахме и видяхме един светещ телефон с един човек, който тръгна да бяга в ей тази посока. И тръгнахме с колелетата да го гоним двамата“, разказва Мирослав.
„Ние като цяло реагирахме спонтанно, не сме мислели толкова какво правим, просто видяхме плачещото дете и тръгнахме след мъжа“, обяснява Пламен.
Двамата преследват нападателя из уличките, когато Мирослав го настига и го бута. Мъжът изпуска телефона и хуква в междублоковото пространство.
„Тръгнахме да го търсим в тъмното, като светихме единствено с фаровете на колелета. Събраха се и двайсетина деца, които ни обясниха, че няма изход от мястото. Те бяха много ентусиазирани, през цялото време пазиха входа, а другите, малко по-големите момчета, търсиха в тъмното с нас. Това, че се обединиха в някаква кауза, която е за добро, мисля, че трябва да бъдат горди със себе си“, казва Мирослав.
31-годишният нападател е открит до една кола и е задържан, без да окаже съпротива. Когато идва полицията, се оказва, че той е техен стар познайник. Впоследствие става ясно, че той дори е ударил момичето, за да му вземе телефона. За постъпката си Пламен и Мирослав  получават награди.
„Това обясниха и в полицията, че тези престъпления всъщност на пръв поглед са дребни, но всъщност са най-трудни за разкриване и точно стресът от жертвите, както беше в случая дете, е най-голямото поражение. Затова са решили да ни наградят. Като цяло останахме доста изненадани“, споделя Пламен.
Двамата русенци се надяват, че всеки на тяхно място би постъпил по същия начин, за да помогне на човек в беда.