Изискването за отрицателен тест на "Промахон" намали пътниците през този граничен пункт. Няма опашка и колите преминават за минути. Натоварен е трафикът на товарни автомобили.
Появиха се единични случаи на заразоносители и на гръцките острови.

Граничният пункт "Кулата -Промахон" се приеминава само с отрицателен резултат от тест за коронавирус.

От 6.00 ч. тази сутрин желаещите да почиват в Гърция български граждани ще трябва да представят отрицателен резултат от актуален PCR тест на английски език, като формулярът трябва да съдържа трите имена и номера на паспорта или личната карта на пътника. Сертификатът трябва да е издаден от лицензирана лаборатория, посочена в официалния списък на министерството на външните работи.

В България има 36 оторизирани лаборатории за PCR тестове. Според управителя на една от големите вериги лаборатории в страната д-р Росен Михайлов желаещите да пътуват за Гърция няма да имат проблеми с бързината и качеството на тестовете и изготвянето на документите:

"Ние още от началото на март, когато започнахме да работим PCR за коронавирус, на хората, които желаят, даваме резултат на английски език. ЕГН-то е вътре. Не е проблем да се вкарат и данни от личната карта. Ние работим на 7-8 работни места, така че едновременно 7-8 пациенти минават. Работим с удължено работно време - от 7.30 ч. до 19 ч. Не се е случвало да има върнати пациенти. По-скоро някой ако види опашка, може да се откаже, но тя върви доста бързо.

Цената на PCR теста е 100 лева.

Записват се хора със седмици напред. Те си правят сметка за 72-та часа преди влизане през граница в Гърция. Всеки си прави точно кога ще му е необходим тестът сметката. За да не се струпват хора, разкрихме допълнително звена за пробовземането, работим на пълно натоварване“, обясни пред „Хоризонт“ д-р Заприн Пепелов, заместник- управител на Университетската болница „Пълмед“ в Пловдив. Лабораторията, която е референтна, работи без прекъсване от март насам и качва резултатите в създадения единен регистър. За момента лабораторията се справя, увери д-р Пепелов.

Семействата, пътуващи за Гърция, предприемат т.нар. пул тестове, за които се твърди, че не дават ясна картина и достоверен резултат. Затова и в лабораторията в „Пълмед“ не ги извършват.

Не само българите, но всички чужденци, които влизат в Гърция представят и баркод от декларацията за влизане.

На границата работят и няколко медицински екипа, които вземат проби от гръцките граждани, пристигащи от България.

Проверява се автентичността на представяните резултати. Гръцките медии информират за организирана група, която предлага фалшиви тестове на желаещите да почиват в Гърция.

През всички други гранични пунктове с България се допуска само преминаване на сезонни работници след представяне на договор за работа. За сега мярката е до 29-и юли с вероятност да се удължи.

Здравните власти в Атина съобщават за завишен брой регистрирани случаи на заразени с коронавируса в област Солун и Атика.

Очаква се още днес да се въведе отново задължително носене на предпазна маска във всички затворени обществени места, където преди седмици тази мярка беше отменена.