На 93-годишна възраст напусна земния свят един от най-щедрите дарители за Русе канадският милиардер Игнат Канев. Роденият на 6 октомври 1926 година в село Горно Абланово строителен предприемач е един от най-успелите и най-богатите българи, които се радват на респект и уважение от другата страна на Атлантическия океан. 
Той напуска България едва 14-годишен и първо си намира работа в Австрия. През 1951 г. заминава за Канада - пристига там, без да знае английски и на практика без средства, без приятели и познати, на които да разчита. Започва да работи в строителството в град Торонто, като отначало строи малки къщи за новопристигащите имигранти, а през 1956 г. основава първата собствена строителна фирма. Постепенно - с професионализъм, трудолюбие, предприемчивост и почтеност - Игнат Канев си завоюва име на един от най-солидните бизнесмени в строителния бизнес в Канада.
Неговите щедри жестове в Русе оставят не само спомен за големия бизнесмен, но и като израз на неговото желание да помага най-вече в сферите на образованието и здравеопазването. Самият той бе създал и управляваше фондация, носеща неговото име, в която главна роля имат съпругата му Димитрина и двете им дъщери Анна-Мария и Кристина. Именно със средства на фондация „Игнат Канев“ бе построен впечатляващият „Канев център“ към Русенския университет, където той направи и множество други дарения за русенската Алма матер. Студенти с отличен успех се радваха на стипендия на името на Игнат Канев, а ректорът на университета проф.Христо Белоев не криеше, че двамата с предприемача имат и много други планове за партньорство.  
Другото място, където името на Канев остава, е университетската болница, носеща неговото име, където благодарение на щедростта на канадския българин бяха открити отделения по педиатрия и трансфузионна хематология. В двора на болницата бе изградена детска площадка, а здравното заведение разчиташе на неговата щедрост и за други придобивки. Само жестовете за УМБАЛ „Канев“ от фондацията възлизат на около 2 милиона лева. 
В родното си село Горно Абланово Канев направи цялостно обновление на местното читалище и го превърна в един малък културен дом, с каквито малко български села могат да се похвалят. А миналата есен, когато видният горноаблановчанин се завърна в своето село, както се оказа, за последен път, бе открита музейна експозиция, също наречена на неговото име. Постери разказват неговата собствена история, а дигитална колекция е запазила разкази от първо лице на самия Игнат Канев и неговата фамилия, както и сбирка от архивни снимки, публикации и документи, свързани с него.