Мнение и оценка, а не обида. Това води след себе си словосъчетанието „ни лук яла, ни лук мирисала“ и няма как за изказването му да се търси наказателна отговорност и да се претендира обезщетение. Това реши окончателно състав на Окръжния съд, като потвърди становището на беленските районни съдии и оправда кмета на Ценово Петър Петров. Срещу него дело заведе бившата му съпартийка от ГЕРБ и бивша председателка на Общинския съвет в общината Галина Георгиева с мотива, че е била публично опозорена от думите на Петров. Затова тя поиска от съда той да бъде осъден за поведението си и да й плати 3000 лева като компенсация след изреченото на 27 март 2019 година.
Отправените думи към Георгиева „Ако Вие, госпожо, продължавате да се правите на ни лук яла, ни лук мирисала, проявите безразсъдно дебелоочие и наглост, остава да се сърдите на самата себе си“ има характера на мнение и е резултат на упрек от страна на кмета Петров относно поведението на Георгиева, свързано с текущи проверки по отношение на дейността й. В конкретния случай с този израз той е заявил свое намерение за предприемане на законови действия в бъдеще с оглед на възникнали съмнения във връзка с отправени към него запитвания от граждани и институции, свързани с дейността на Георгиева. Изреченото не съдържа обидни епитети, вулгарни изрази и квалификации, сравнения и макар да отразява неодобрителната оценка, то тази оценка не е израз на презрително и унизяващо достойнството й отношение, категоричен бе Окръжният съд и отхвърли всички претенции на бившата председателка на съвета в Ценово.
Става въпрос за официално запитване дали Георгиева не е разследвана за неправомерно усвояване на евросредства, което кметът бил отправил. Обтегнатите отношения между Петров и Георгиева не са тайна, като те станаха особено осезаеми, след като тя бе изключена от ГЕРБ, а доверението от нея бе свалено с мотива, че работи в разрез с политиката на партията.