Тази година русенските зрелостници не влязоха в почетната десятка на най-добрите по резултати от матурите. Но това трябва да означава само, че просто учениците от другите училища в страната, които се класираха в Топ 10, са постигнали по-високи резултати и така вдигат летвата. Защото реално постиженията на русенските зрелостници тази година са по-добри от това, което са постигнали абитуриентите преди през май 2019-а. Както „Утро“ неведнъж писа, на задължителната матура по български език и литература се явиха 1332 гимназисти, докато миналата година по същото време същия изпит са държали 1453 човека - с 231 повече.
Пълните шестици на випуск 2020 са общо 31 - от тях 6 са от изпита по български език и литература. Преди година завършващите са успели да запишат 16 оценки пълно 6, като само 3 от тях са били на познавачи на родния език и литературата. 
Двойките през тази сесия за зрелостниците са по-малко от миналогодишните - 119 за 2020 срещу 163 за 2019-а. При това миналата година по литература са били скъсани 86 души, а останалите 77 двойки са били на втория държавен зрелостен изпит, който зрелостниците си избират по желание. Тази година двойките по български са 83, но вторият матуритетен изпит е донесъл само 36 фатално слаби оценки. 
Отстъпление има при най-високия среден успех за вторите държавни зрелостни изпити. И миналата година, както и тази, той е постигнат по физика и астрономия /на този изпит миналата година са се явили трима души, а тази - двама/. Преди годината двамата „физици“ са получили средно 5.82. Тази година тримата явили се на тази дисциплина са стигнали до 5.54. Сега обаче има още една средна оценка, която е отлична - 5.53 по немски, който са държали 16 завършващи в Русенска област. Миналата година второто по значение средно постижение е било много добър 5.26 по френски, получено от усреднената оценка на 3 абитуриенти. 
Традиционно силен остава интересът на зрелостниците към английския език, който през 2020 г. избират за втора матура 404 зрелостника. Миналата те са били 531. При това преди година двойките по английски са били 14, а пълните шестици - три. Тази година слаб са получили само двама абитуриенти, а пълно шест - 15 човека.