Май се оказва почти толкова слаб за русенските хотели и другите места за настаняване колкото и унищожителния април, показват данните на националната статистика. Спадът на приходите от нощувки в сравнение със същия месец на миналата година възлиза на 89%. Спрямо април има двоен ръст, но той не може да зарадва хотелиерите, тъй като вместо по един човек на ден, през май те са обслужвали по двама.
През втората половина на месеца блокадата на областните градове отпадна, но това не е довело до ръст на туристите. През май в Русе са отседнали 1649 туристи, при над 11 хил. за същия месец на предходната година. Приходите от нощувки възлизат на 103 хил. лева, при 927 хил. лева през май 2019 г. За целия месец се отчитат гостувания на 40 чуждестранни граждани, докато миналата година градът е бил посетен от над 3500.
Както „Утро“ писа, през април 21 места за настаняване в областта бяха затворили поради очакваната липса на клиенти. През май девет от тях са решили да работят, но едва ли са били на печалба. Всичко 2477 нощувки за 39 работещи места за настаняване прави средно по двама клиента на денонощие, които едва ли са оставили в хотела толкова пари, че да стигнат за заплатите на целия персонал. 
През май легловата база е била запълнена на едва 5% и всяко легло се е ползвало средно по веднъж на 20 дни. Ситуацията за следващите месеци едва ли ще е много по-добра и по всичко изглежда, че хотелиерството ще бъде сред най-губещите бизнеси през тази епидемиологична година.