Уведомителни писма, придружени с предупреждения за санкции при повторно нарушение, са получили двадесетина абоната на ВиК-Русе, по чиито водомери с дистанционно отчитане експертиза е открила „магнитно въздействие“, научи „Утро“. Огромната част от случаите са в град Мартен, но се срещат и в други малки населени места, в които са поставени водомери с радиомодул. И някои от уведомените са доста стресирани от тези предупреждения, тъй като си нямат понятие как са манипулирали водомерите си.
Аз съм на 71 г. и винаги съм си плащал редовно сметките. Водомерът е в шахта извън къщата и никога не ми е хрумвало да слизам в нея, камо ли пък да манипулирам показанията с някакви магнити. Имам си и собствен кладенец, от който водата ми излиза по 3-4 стотинки кубика. Много ми е обидно, че ме смятат за измамник, сподели Здравко Петракиев от Мартен. Според него подозренията на ВиК идват от факта, че консумацията на домакинството рязко спаднала, след като преди време семейството на сина му се изнесло от къщата в собствен дом. Никой обаче не го бил търсил за обяснения.
Предупрежденията всъщност се базират на извършена експертиза на снетите водомери в лабораторията на фирма „Вамекс“, обслужваща софтуера на модулите за дистанционно отчита на водомерите. При проверката със специализиран софтуер радиомодулът показва грешка с код 16, която е оказване на магнитно влияние върху радиомодула. Според управителя на ВиК Сава Савов проверките са извършени преди около 2 месеца, а изпратените писма са само предупредителни, така че ако липсва повторно нарушение, няма да имат никакви последствия. В областта има монтирани към 2000 водомера с дистанционно отчитане.
А всъщност от манипулирането на радиомодула няма особен смисъл, тъй като периодично се прави и реално отчитане на място, така че истинската консумация на вода излиза наяве. Въпреки това желаещи да поизлъжат с данните не липсват, в един случай дори е намерено магнитното устройство, обясни Сава Савов.