Колите на прокуратурата са паркирани в двора на президентството, където се намира Ротондата “Свети Георги”. По информация на БГНЕС акцията се провежда съвместно от СДВР и Специализираната прокуратура.

Бусът на Бюрото за защита към прокуратурата напусна президентството, прокурорите изнесоха торба с документи. На място остава колата на прокуратурата, а по-рано там пристигна и президентът Румен Радев.

Доколкото съм запознат се провеждат действия по претърсвания и изземвания в два кабинета в сградата на президентската институция. Това заяви главният прокурор Иван Гешев, предаде кореспондентът на БГНЕС от Габрово, където в момента тече специализирана акция срещу битовата престъпност.

Тези действия са по две досъдебни производства – едното е по производство, водено от Военно-окръжна прокуратура, а другото производство се наблюдава от прокурори от спецпрокуратурата и се касае за престъпно сдружение за търговия с влияние (бел. ред. – производството, свързано със секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов), каза още главният прокурор. Той допълни, че тези действия са предприети след разрешения от два съда.

Единият кабинет се ползва от съветник на президента, а другият се ползва от негов секретар, съобщи още Гешев.

По едно от делата на Военно-окръжна прокуратура съветник на президента представя доброволно материали с гриф „секретно”. Твърди се, че си ги е намерил в касата, на третия път предоставя материали, които са изнесени, подчерта Гешев.

От президентството потвърдиха за претърсванията и заявиха, че прокуратурата дължи информация на обществото за действията си.

„Днес в 9.00 часа представители на прокуратурата, Министерството на вътрешните работи, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция. Информация за действията си дължи на обществото прокуратурата”, се казва в съобщението на прессекретариата на държавния глава.

ДАНС отне достъпа до секретност на Пламен Узунов

От Държавна агенция „Национална Сигурност“ обявиха, че да отнели достъпа до секретна информация на Пламен Узунов и на лице с инициалите И.М., зад което най-вероятно се крие Илия Милушев – съветник на президента по сигурността и отбраната.
„Нa 9 юли 2020 г., въз основа осъществяване на законово регламентираните функции на Държавна агенция „Национална сигурност”, са връчени Отнемане на разрешение за достъп до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“ на лицето И.М. и Отказ за достъп до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“ на лицето П.У. Лицата са висши служители в Администрацията на Президента на Република България“, се казва в съобщението на ДАНС.
В хода на осъществяване на законово регламентираните функции на ДАНС, за същите лица са придобити данни за ненандеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.