Телефонните измамници надигнаха глава след 9 месеца затишие и обраха до стотинка 83-годишен дядо. Случайно или не, това става само три дни след трагичната гибел в катастрофа на началника на полицията във Ветово Станислав Станчев, който беше един от най-добрите познавачи и на методите на телефонната мафия, и на основните изпълнители. 
Във вторник следобед на домашния телефон на стареца позвънил непознат, представил се за полицай и започнал обичайната обработка - как бандити са го набелязали за ограбване и трябва да помогне, като им хвърли от прозореца всичките си пари, за да ги залови полицията с доказателства за престъплението им. Последвала и задължителната инструкция да се дръпне навътре, за да не пострада при евентуална престрелка, и обещание за връщане на парите с благодарност и похвала.
Дядото приел присърце задачата, извадил всичките си спестявания, добавил и получената си същия ден пенсия, сложил събраните 1500 лева в плик и ги хвърлил пред блока според инструкциите. Все пак не спазил една от тях - вместо веднага да се прибере, видял как стоящ наблизо човек взема плика и побягва, без никой да го гони.
Веднага след това излъганият помощник на законността се обадил в истинската полиция.
Измамите в Русе и областта секнаха през октомври миналата година, когато криминалисти и качулки задържаха в координирана акция измамници във Ветово и в хотел в околностите на Букурещ. Заловените поеха към затвора, но местата им са заети от нова смяна, която може да опита да навакса липсата на постъпления заради коронавируса, предполагат криминалисти.