Пада цялата лятна програма на Русенската опера, съобщи за „Утро“ директорът на музикалния театър Иван Кюркчиев. За голямо съжаление, се налага да свалим от афиша всичко, което подготвяхме, каза той. Отпада обявеният за 10 юли галаконцерт, който трябваше да се състои пред сградата на Общината, отпадат също и оперните спектакли „Набуко“ и „Кармен“, които трябваше да съберат публика на друга открита сцена на Ларгото. 
Два са основните проблема, заради които артистите от операта и русенските им почитатели ще изживеят огромно разочарование. Изявите ни на открито бяха замислени под шапката и с партньорството на Общината - оттам трябваше да се погрижат за озвучаването, осветлението, разполагането на столовете за публиката, общинското звено КООРС трябваше да се заеме със сигурността на хората, разказа Кюркчиев. 
„В сложната сегашна ситуация, когато на практика цялата кметска управа е или заразена с коронавирус или под карантина като контактни, всичко това няма да бъде възможно. Освен това отново поради усложнената обстановка вече са в ход препоръките да не се събират много хора на едно място. А това пък прави проблематично преместването на спектаклите и концертите в Голямата зала на Доходното здание. Знам колко е тежко това за всички артисти от операта, но за съжаление, ще трябва да понесем и този удар“, обясни директорът. 
Ударът наистина е тежък. „След като веднъж ни отказаха да играем на сцена в двора на училище „Христо Ботев“ - като така и не стана ясно каква беше причината директорът на тази гимназия да ни откаже - последва унищожителният порой на сцената, а след него и катастрофалният пожар. И сега идва и това финално сгромолясване с отпадането на цялата ни лятна програма. Не знам дали хората, които вземат това решение, си дават сметка какво означава за едни професионални артисти да вложат цялата си душа в подготовката на един спектакъл и да жадуват да го покажат пред публика - и внезапно, без някакви сериозни основания, да ги връхлети забраната. Целият ни труд отива по дяволите - и това от месец март става вече за пореден път. Чувстваме се не просто обезкуражени - чувстваме се съсипани“, каза за „Утро“ Аделаида Якимова-Фурнаджиева, режисьор на „Набуко“. Пак тя беше автор на сценичната версия на „Прилепа“ за откритата сцена в „Христо Ботев“, като след отказа на Теодор Коцев да допусне операта в гимназията се наложи за дни целият спектакъл да бъде преработен и показан в салона на операта. 
Много съжалявам, увери Кюркчиев. Вчера той е направил PCR тест в русенска лаборатория, като контактувал отблизо със заместник-кметовете, дали положителен резултат на изследванията. Тестове са си направили и министър Боил Банов и неговият заместник Румен Димитров, които бяха в Русе за оглед на щетите от пожара, при който в понеделник изгоря покривът на операта.