Русенският скулптор Зюхтю Калит обнови и освежи емблематични статуи от градския екстериор и върна достойнството на два знакови барелефа. Той започна работата с барелефа на един от българските национални герои - поета революционер Христо Ботев и завчера приключваше реставрацията на барелефа на поета Никола Вапцаров. 
Вече е почистена и е върнала истинската си прелест фигурата „Очакване“ на русенския скулптор Георги Радулов, която десетилетия наред изразително посрещаше бъдещи майки пред някогашното Родилно отделение. Сега Зюхтю Калит има предложение тази прекрасна статуя да бъде преместена в близост до една от действащите родилни клиники в града. 
По нов начин изглежда и паметникът на Отец Паисий на улица „Александровска“ пред едноименното училище. Тази фигура, чийто автор е Владимир Владимиров, е поставена там през 1931 година, но се беше превърнала в истинска руина, казва Калит. Затворих всички фуги и дупки, откъдето проникваха влага и мъхове, затворих и „трепанацията на черепа“ - зейналия отвор на главата на автора на „История славянобългарска“, възстанових носа, очите - и паметникът стана като нов, ще изкара поне още 1000 години, добави той. Той признава, че когато работи върху възстановка на конкретна творба, винаги се стреми да не нарани авторовия почерк. И обяснява технологията на реставрацията - трябва първо да се вникне добре в техниките, които са използвани при изработката и поставянето на паметника, а след това да се направи най-доброто.  
Така той е работил върху всичките пет творби, които вече са върнали първоначалния си достоен вид: „Очакване“ на Г.Радулов, „Момичето с кошницата“ по „Борисова“, чийто автор е известен само с ицнициалите В.В., Отец Паисий на Вл.Владимиров и барелефите на Ботев и Вапцаров, дело на друг прочут русенски ваятел - Никола Терзиев Желязото. 
Аз съм сварил навремето гипсовите отливки на барелефите и ги познавам добре - тогава известно време живеех в ателието на Бачо Кольо Желязото, казва Зюхтю Калит. И посочва, че в града има поне още двадесет и няколко знакови паметници, които очакват своята реставрация.