Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, като се преборим с беззаконието, укрепим върховенството на правото и устоим правата на гражданите, заяви президентът Радев в изявление от "Дондуков 2".

За съжаление законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Примерите са много, но когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината, като гарант за възстановяване на общественото доверие.

Радев заяви, че е имал разговор с началника на НСО ген. Красимир Станчев. Станало е ясно, че участвалите в вчерашното събитие в парк "Росенец" охранители са служители на НСО.

Относно правомерността на техните действия е в ход служебна проверка, каза Радев.

"Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов. Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента. А по закон от тричленна комисия в състав - председателя на ДАНС, главния секретар на МВР и началника на НСО. Именно подопечните на премиера - ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната", допълни президентът.

Той заяви, че миналия декември по негово настояване началникът на НСО отново е събрал тази комисия и отново се е разгледала необходимостта от охрана на Пеевски и Доган. Представителите на изпълнителната власт са препотвърдили необходимостта от такава охрана.

Радев е настоял пред ген. Станчев още утре да свика тази комисия отново и да разгледат необходимостта от охрана на тези лица.

"Очаквам комисията да изпълнява функциите си по контрол на НСО. Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк "Росенец" и при отклонение от законите да се набележат мерки.

Относно призивите да влезе в изпълнение на правомощията си относно НСО - Радев поясни, че приетият през 2015 година закон за НСО на практика е отнел правомощията на президента по реално ръководство и контрол върху службите. Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в НС.

"Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, то нека ми се възстановят правомощията по закон", заключи президентът.