Много по-развити държави от нас продължават да се лутат и няма решение, което да можем да изпълним всички заедно. САЩ излизат от СЗО, Белград приложи мерки, виждате как реагират хората на тях. Ние считаме, че сме развита демокрация. Много са ми интересни нашите колеги вдясно като казват, че трябва да затваряме и отново да приведем градовете в карантина. Всеки от нас е информиран, че дезинфекцията, носенето на маската и дистанцията са единственото, което предпазва от заболяването. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, предаде БГНЕС.

Не е редно да има отново заповед за затваряне на хората у тях, каза още Борисов. Трябва да се пазим, но да не спираме да работим. Трябва да издържат финансовите, социалните системи месеци наред. Ако няма приходи тогава се разпада държавността, като не останат пари за пенсии, заплати и за основните сектори. Молбата ми е да покажем, че демокрацията не е само права, но и отговорност. Ако е заповед и е фашизъм – окей съгласни сме, но когато трябва сами да си го изпълняваме – тогава ни е сложно. Кое е сложното, попита Борисов.

Ние като демократи сме дали този избор на хората. Излиза, че ако има заповед и диктат – ще изпълняваме, а като знаем всичко това, без заповед – няма да го изпълним. Защо е нужна заповедта? За да се каже, че някой ги затваря и иска да им запуши устата. Преди да отидеш на ресторант, театър, кино, това е избор на всеки човек. Заповедта за затваряне влияе ли добре на психиката и здравето? Като си заредиш автомобила на бензиностанция, какво ти пречи да си сложиш маската, попита Борисов. Същите, които казваха, че маските са за да им запушим устата, сега казват защо не затварят. Осъзнато смятам, че с ясното виждане какъв е проблемът трябва да се справим, добави Борисов.

Той подчерта, че актуализираните планове за приходите вървят с добри темпове и в същото време кризата ще настане догодина. „Истинската криза ще бъде в края на тази и началото на другата година. Световната икономика по никакъв начин не се възстановява. Вместо да търсим максимална консолидация, учудвам се от опозицията как самоуверено критикуват и смятат, че ще се справят по-добре, точно обратното. В тази ситуация всяка нация сама за себе си трябва да бъде много мобилизирана. Тежките времена предстоят. Като предстоят, ще кажат, защо не ни затвориш пак, не забравяйте, че си говорихме за цели сектори, които фалират. Мярката 60 на 40 работи на пълни обороти”, каза Борисов.

Благодаря на медиите и затова, че помагате много. Вие давате реална представа за това какво се случва по света. Действително много ви благодаря, добави Борисов.