САЩ уведомиха официално ООН, че напускат Световната здравна организация, считано от 6 юли 2021 г. след 70 г. членство, предава Reuters. Президентът Доналд Тръмп е дал 1-годишно предизвестие на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Причината за този ход е, че Тръмп обвинява СЗО в забавяне на ключова информация и липса на безпристрастност към Китай, която е допринесла за възникването на пандемията от Covid-19. От март до момента тя отне живота на над 130 хил. американци и продължава да се развива динамично в 40 от 50-те американски щата. СЗО отрече твърденията на Тръмп, че насърчава китайската „дезинформация“ за вируса.

С напускането на САЩ Световната здравна организация губи най-големия си финансов благодетел. През миналата година Вашингтон внесе 400 млн. долара, равни на 15% от бюджета на организацията.

Говорител на Гутериш уточни, че САЩ трябва да изпълнят две условия, за да се оттеглят от СЗО. Първото е да дадат едногодишно предизвестие, а второто - да нямат задължения към СЗО. Към момента най-голямата икономика в света дължи 200 млн. долара на организацията.

С американски средства се финансират програми за ограничаване на детската смъртност, полиомиелита, ХИВ, хепатит, туберкулоза и други болести.

Тръмп спря вноските към СЗО още през април. В края на май той се закани да изтегли страната официално от базираната в Женева организация, ако тя не се реформира.

Федерацията на американските учени осъди решението на президента. То дойде „в момент, когато най-много имаме нужда от международно сътрудничество“, и „само ще навреди на световната борба срещу Covid-19“, се казва в изявлението.

В края на май, когато заплаши да изтегли САЩ от СЗО, Тръмп обеща да пренасочи американската вноска в организацията към „други световни и спешни нужди в областта на общественото здравеопазване“.