Недвижима собственост за над 1 милион лева на изпадналия в тежки дългове „Спарки“ изнесе на търг  частният съдебен изпълнител Венцислав Маринов. С получените при евентуалните продажби суми трябва да се погасяват задължения към Българската банка за развитие, „ТМ технолоджи“ АД и „С.Г. груп“ АД.      

Най-известният от четирите предложени за продан имота е спортният комплекс с големия плувен басейн, който се ползва активно и събира много почитатели на спорта. Той е и най-скъп - началната му цена е 634 560 /всички цени са без ДДС/. По неофициална информация няма пречка наемателят на плувното съоръжение да продължи да работи, стига да е добросъвестен.
Другият известен и примамлив имот е уличката от бул.“Липник“ към „Кауфланд“, която се оказа съсобственост между хипермаркета и машиностроителната фирма в съотношение приблизително 65:35%. Стартовата й цена е 139 600 лева.
Нови собственици търсят и газстанцията за зареждане на битови бутилки с пропан-бутан до входа на Централния пазар от улица „Шипка“, както и вилата на „Спарки“ на Текето, придобита при приватизацията на бившия завод „Георги Димитров“. Тя е и вторият най-скъп имот с начална цена 393 840 лева. Газстанцията пък е най-евтиният - 107 680 лева.
Търгът за имотите приключва на 6 август.
„Спарки“ вече над десетилетие е в трудно финансово положение, въпреки че от няколко години най-голям кредитор на предприятието е държавната Българска банка за развитие (ББР), която съвсем не е толкова безкомпромисна към длъжниците си, както частните банки. Но изглежда и там търпението се е изчерпало. През февруари на два пъти от запорираните активи на „Спарки“ бяха вадени машини - операция, която трябва да предхожда предлагането им на търг. Сега се пристъпва към продажба на второстепенни имоти, без които дружеството ще може да продължи работа. Очевидно е обаче, че облаците над машиностроителната фирма се сгъстяват и тя вече е в отчаяно положение.
Освен на Българската банка за развитие, „Спарки“ дължи пари и на държавата и през май фирмата влезе в списъка на данъчните за дружества с неуредени задължения, които към 30 април бяха 1,38 млн. лева. Служители на дружеството се оплакват, че заплатите им се бавят, а напускащите фирмата се увеличават - от близо 500 души преди година, сега в нея работят около 300.
За миналата година „Спарки“ за пореден път отчете спад на приходите и нетна загуба от 1,299 млн. лева. Към 31 декември заемите му към банкови институции са за 19,589 млн. лева, а търговските задължения към доставчици, клиенти и др. възлизат на още 11,6 млн. лева. Общият дълг на предприятието е над 31,34 млн. лева. 
От януари дружеството не е публикувало финансова информация, възползвайки се от правото на отлагане, даден със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Преди няколко седмици „Спарки“ депозира в Русенския окръжен съд молба за откриване производство по стабилизация на дружеството, но в края на юли я оттегли. Така че в момента няма юридически основания разпродажбите да бъдат спрени.