Бях извикан на разпит и дадох показания днес сутринта /вчера-б.а./. Не ставаше въпрос за проведените местни избори през есента на 2019 година, а за изказванията, в които беше споменато името ми. Повече няма какво да добавя. Това заяви за „Утро“ областният лидер на ГЕРБ Пламен Нунев във връзка с изнесената официална информация от прокуратурата, че той заедно с бившия общински лидер на партията Росен Даскалов ще бъдат разпитани заради установена на различни дати през 2019 година комуникация с Пламен Бобоков и воденото срещу него разследване за търговия с влияние. По думите на Нунев разпитът е бил по повод интервюто на бизнесмена пред бТВ, в което Бобоков заяви, че областният лидер на ГЕРБ е отговорен за всички назначения в Русе - от портиер до директор.
В нормални отношения съм с г-н Бобоков, в каквито и с всеки представител на русенския бизнес, уточни Нунев.
Днес предстои да бъде разпитан и бившият общински лидер на ГЕРБ Росен Даскалов, който бе спряган за кандидат за кмет на изборите, но липса на уседналост от няколко дена препъна издигането му.
Призован бях в петък. Ще съдействам напълно на разследването. Вярвам в българското правосъдие и нямам никакви притеснения, пък и все пак съм призован като свидетел. Не знам дали ше бъда разпитван във връзка с изборите, нека отида и да видя за какво става въпрос, коментира пред „Утро“ Даскалов.
Той уточни, че се познава с Бобоков и дори изтъкна, че няма как да е другояче, след като Русе не е толкова голям. Даскалов бе категоричен, че единственото, което е целял с влизането си за кратко в политиката, е да помогне на града. С претърпяната загуба обаче той подаде оставка като местен шеф на партията и побърза да се върне към собствения си бизнес.
Днес по същата линия показания се очаква да даде и министър-председателят Бойко Борисов.
Предположенията са, че връзката между всички тези призовани свидетели са именно последните кметски избори, макар самите те да отричат. Миналото лято, когато се разгоряха вътрешни скандали в общинската структура на ГЕРБ и доверието от тогавашния кмет за втори мандат Пламен Стоилов бе свалено, се заговори за намесата точно на Бобоков. Слуховете, които негласно бяха потвърждавани, гласяха, че Стоилов не се е съгласил на договорка с бизнесмена, свързана с купуването на дела на Бобокови в Спортната зала /както е известно, по-късно той бе откупен от държавата за 20 милиона лева/, и това е коствало отлъчването му от партията, за което е работено на най-високо ниво. Това впрочем коства и крахът на изборите на ГЕРБ в Русе, където партията имаше завидни позиции и не бе свикнала на загуби. А дали година по-късно се разчистват сметките от политическия провал, може само да се предполага.