Гъсти облаци дим се извиха над Русенската опера вчера следобед. Минути по-късно на площада пред сградата пристигнаха три пожарни коли, които започнаха спасяването на зданието, от покрива на което продължаваше да излиза дим, а малко по-късно лумнаха и пламъци. След 17 часа, когато изглеждаше че стихията е овладяна, огънят се разгоря с нова сила и пожарната прати още екипи. 
Започнахме ремонта на покрива, който при последните проливни дъждове протече катастрофално и заля цялата сцена. Днес работници заваряват конструкцията на покрива, вероятно оттам е хвръкнала искра и в този горещ следобед явно това е предизвикало инцидента, обясни за „Утро“ директорът на операта Иван Кюркчиев. Той увери, че никой не е пострадал, а работниците от ремонтната бригада през цялото време на димния инцидент са били на покрива и са се опитвали да помагат за гасенето на пожара. 
В подпокривното пространство има костюми, които никога няма да използваме, отпреди 30-40 години. Най-отгоре има триъгълно образувание, което е над арлекина, тия дъски сигурно са пламнали. Аз се моля да не е пламнал арлекинът, защото на арлекина това са старите греди от 1956 г., на които се държат чигите /сценични съоръжения - б.р./“, каза Кюркчиев.
Той е разговарял веднага с Министерството на културата, откъдето са обещали да съдействат за средства за ремонт по линия на фонда за бедствия и аварии. 
При новината за пожара министърът на културата Боил Банов спешно тръгна за Русе, за да се запознае на място със ситуацията.
Най-нелепото в случая е, че именно покривът бе причина за наводненията на сцената отпреди месец, а няколко дни след началото на ремонта му е унищожен от пожар.
Днес ще стане ясно какви са пораженията от пожара. Най-вероятно ще се наложи цялостна и много спешна подмяна на покрива. От артистичния екип се притесняват да не е пострадал сериозно декорът на оперната постановка на „Набуко“, разположен на сцената, където върви подготовката за представлението на открито на 17 юли. 
Буквално час преди да избухне пожарът, бяхме на сцената, нищо не предвещаваше това бедствие, каза режисьорката Аделаида Якимова-Фурнаджиева. И изрази надежда да е оцеляла по-голяма част от декора.